Νέο σοκ για την Ευρώπη: Η Gazprom θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες

Η σύνδεση Nord Stream θα κλείσει για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Οι περιορισμοί στις αποστολές τώρα πυροδοτούν τις τιμές, σπεύδουν για αποθήκευση

Νέο σοκ για την Ευρώπη: Η Gazprom θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες

Η Gazprom PJSC, θα σταματήσει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του κύριου αγωγού της για τρεις ημέρες, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό, την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί να δημιουργήσει αποθέματα για τον χειμώνα.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 9% αφού ο Ρώσος παραγωγός δήλωσε ότι δεν θα στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου λόγω συντήρησης. Το έργο θα περιλαμβάνει τη μόνη λειτουργική τουρμπίνα που μπορεί να αντλήσει αέριο στη σύνδεση.

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε οριακό σημείο εδώ και μήνες, καθώς η Ρωσία μείωσε σταδιακά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού, πιο πρόσφατα μόλις στο 20% της χωρητικότητας. Η Gazprom έχει αναφέρει ζητήματα με τις ανεμογεννήτριες, αλλά Ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι περιορισμοί έχουν πολιτικά κίνητρα καθώς η Ρωσία ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης σε χωρητικότητα τουλάχιστον 95% μέχρι τον Νοέμβριο. Ακόμα κια αυτό μπορεί να μην εγγυάται ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας. Η Ρωσία περιορίζει επίσης τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Ενώ η απενεργοποίηση του Nord Stream για τρεις ημέρες αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τις ήδη εύθραυστες αγορές, θα μπορούσε να ήταν χειρότερο.

Η συντήρηση, η οποία είναι σύντομη και δεν γίνεται εν μέσω της μέγιστης ζήτησης θέρμανσης, δείχνει ότι η μοναχική τουρμπίνα διατηρείται και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί προς το παρόν. Τον Ιούλιο, ο αγωγός έκλεισε για 10 ημέρες για ετήσια συντήρηση και πολλοί φοβόντουσαν ότι οι προμήθειες δεν θα ξαναρχίσουν καθόλου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη σειρά εβδομαδιαίων κερδών φέτος την Παρασκευή, εντείνοντας τον πόνο για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά και απειλώντας να ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Η επερχόμενη συντήρηση θα πραγματοποιηθεί με τη Siemens Energy, η οποία κατασκεύασε τις ανεμογεννήτριες και έχει συμβόλαια συντήρησης με την Gazprom, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

"Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα", δήλωσε η Gazprom.

Αυτό ισούται με το 20% της χωρητικότητας που ισχύει τώρα. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ο σταθμός συμπίεσης Portovaya στη Ρωσία, όπου ξεκινά ο αγωγός, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί έξι μεγάλες και δύο μικρότερες ανεμογεννήτριες. Ένας στρόβιλος έχει καθηλωθεί στη Γερμανία μετά από συντήρηση στον Καναδά, ενώ άλλοι ακόμα στη Ρωσία χρειάζονται επισκευές είτε στον Καναδά είτε στο εργοτάξιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ