ΗΠΑ: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός είναι σκληρός, δημιουργεί αγανάκτηση. Οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να εξαρτώνται από τα δεδομένα

ΗΠΑ: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό

Η μικρή κάμψη του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Ιούλιο είναι ευπρόσδεκτη είδηση και μπορεί να σημαίνει, ότι είναι σκόπιμο για την Federal Reserve να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της στις 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά ο αγώνας κατά της ταχείας αύξησης των τιμών απέχει πολύ από το να τελειώσει, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέϊλι.

Τα στοιχεία του Ιουλίου είναι «σημαντικά στο ότι λένε ότι βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά δεν είναι νίκη», δήλωσε ο Ντέιλι την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην Kathleen Hays στην τηλεόραση Bloomberg. «Είναι πραγματικά καλό να παραμείνουμε εξαρτημένοι από τα δεδομένα».

Η Ντέιλι επανέλαβε ότι η βασική της υπόθεση είναι για αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά είπε ότι έχει «ανοιχτό μυαλό» για μια άλλη μεγάλη αύξηση που είναι απαραίτητη.

Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκαν σε ρυθμό 8,5% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση την Τετάρτη, από 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, η πρώτη πτώση σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Ενώ αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά είναι πάντα σημαντικό να αρχίσουμε να τον βλέπουμε να μειώνεται λίγο», δήλωσε η Ντέϊλι.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιούλιο σε ένα εύρος 2,25% έως 2,5%, μετά από μια παρόμοια αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου και μικρότερες αυξήσεις νωρίτερα φέτος. Συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο των fed funds να φτάνει το 3,4% φέτος, σύμφωνα με τη ενδιάμεση εκτίμηση των προβλέψεων τους τον Ιούνιο.

Αυτή η εκτίμηση στο τέλος του έτους είναι «περίπου σωστή», είπε ο Ντέιλι. Αυτό θα φέρει το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed πάνω από την εκτίμησή της για ουδέτερο, περίπου στο 3% και σε περιοριστικό έδαφος. Στη συνέχεια, η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2023, κάτι που αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του Ιουνίου.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν συσπειρωθεί τον τελευταίο μήνα, ενδέχεται να μην ερμηνεύουν σωστά την πορεία αύξησης των επιτοκίων της Fed, δήλωσε η Ντέϊλι.

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι θέλει να δει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες να σφίγγουν περαιτέρω και ότι η συγχρονισμένη δράση των κεντρικών τράπεζων σε όλο τον κόσμο θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ταχθεί υπέρ μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, και της Μισέλ Μπάουμαν. Η Ντέϊλι, δεν ψηφίζει στη φετινή Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει την πολιτική.

Ο Ντέιλι είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός στερεί από τους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους. Έχει δει ανθρώπους σε παντοπωλεία να παραλαμβάνουν προϊόντα και στη συνέχεια να τα βάζουν πίσω επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά όλα όσα χρειάζονται και γονείς να λένε στα παιδιά ότι δεν μπορούν να έχουν συγκεκριμένα πράγματα.

"Αυτή η αγανάκτηση που προκαλεί ο πληθωρισμός, είναι αυτό που είναι πραγματικά σκληρό με τον πληθωρισμό. Πονάει τους ανθρώπους που έχουν λιγότερα, τους πονάει περισσότερο", δήλωσε ο Ντέιλι. «Και έχει αυτή την αίσθηση ότι προσπαθείς όσο πιο σκληρά μπορείς και ακόμα δεν μπορείς να τα καταφέρεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ