Ασία: Ταϊβάν, νομοσχέδιο ορόσημο στις ΗΠΑ, αγορά IPΟ στην Κίνα, κυριάρχησαν στο σφυγμό των αγορών

Ασία: Ταϊβάν, νομοσχέδιο ορόσημο στις ΗΠΑ, αγορά IPΟ στην Κίνα, κυριάρχησαν στο σφυγμό των αγορών

Η κρίση στα Στενά της Ταϊβάν, όπου η Τάϊπέι, δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Κίνας., η έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ του  νομοσχεδίου  ορόσημο, για τη φορολογία, την υγειονεμεική περίθαλψη και τον πληθωρισμό, η  αγορά IPO της Κίνας  που ταλανίζει τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο είναι τα θέματα που απασχόλησαν τις αγορές της Ασίας. 

Η Ταϊβάν επανέλαβε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Κίνας μετά από ημέρες στρατιωτικών ασκήσεων στον αέρα και τις θάλασσες γύρω από το νησί, που πυροδοτήθηκαν από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόσι. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δήλωσε ότι διεξήγαγε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν την Κυριακή, που επικεντρώθηκαν στη δοκιμή των δυνατοτήτων της κοινής δύναμης πυρός σε αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς. Η Ταϊβάν είπε ότι τα γυμνάσια προσομοίασαν επιθέσεις στο κύριο νησί της και σε ταϊβανέζικα πλοία. Η Κίνα επιδίδεται σε ολοένα και πιο αποσταθεροποιητικές ενέργειες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι είχε πει στον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ότι οι γραμμές επικοιινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές. Το ερώτημα τώρα είναι, τι θα κάνει η Κίνα στη συνέχεια; Ενώ ο κόσμος προχωρά από αυτή την κρίση, η περιοχή δεν πρέπει να ξεχνά πόσο καλά παίζει το Πεκίνο το μακρύ παιχνίδι.

Η Γερουσία των ΗΠΑ, ψήφισε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για τη φορολογία, το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη, προωθώντας μια αποδυναμωμένη εκδοχή της εγχώριας ατζέντας του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Τώρα πηγαίνει στη Βουλή, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών αναμένεται να την ψηφίσει την Παρασκευή. Περιοριζόμενο από το αρχικό κόστος των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε περίπου 437 δισεκατομμύρια δολάρια, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ωστόσο, ακρογωνιαίο λίθο, της πρώτης θητείας του Μπάιντεν.

Οι μετοχές στην Ασία ξεκίνησαν επιφυλακτικά στην εβδομάδα μετά το άλμα στις αποδόσεις του Δημοσίου και του δολαρίου, λόγω της προσδοκίας για περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Χόνκ Κόνγκ, ενώ τα συμβόλαια S&P 500 και Nasdaq 100 υποχώρησαν. Οι παγκόσμιες μετοχές ολοκλήρωσαν μια τρίτη συνεχόμενη άνοδο την περασμένη εβδομάδα σε μια ανάκαμψη από τα χαμηλά της bear-market. Τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ενίσχυσαν την υπόθεση για περισσότερη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve. Οι traders βλέπουν τώρα μεγαλύτερες πιθανότητες για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.

Από το Λονδίνο έως το Χονγκ Κονγκ, οι μεγάλες αρχικές πωλήσεις μετοχών έχουν σχεδόν στερέψει στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου φέτος. Αλλά η αγορά στην Κίνα ανθεί. Οι δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής χώρας έχουν σκαρφαλώσει στα 57,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2022. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ για μια τέτοια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Έχουν υπάρξει πέντε δημόσιες εγγραφές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Ιανουάριο και μία ακόμη βρίσκεται καθ' οδόν. Οι μετοχές των ηπειρωτικών δημόσιων εγγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 43% φέτος σε σχέση με την τιμή εισαγωγής τους.

Για πολλούς ανθρώπους, ο Covid είναι μια ταλαιπωρία που έχει γίνει ανεπιθύμητο μέρος της κανονικής ζωής. Δεν συμβαίνει το ίδιο στην Κίνα, όπου η μηδενική ανοχή σημαίνει ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό έχουν απομονωθεί και συχνά υποτιμηθεί μόνο και μόνο επειδή μολύνθηκαν. Ένα ιστορικό μόλυνσης που είναι αποθηκευμένο στις εφαρμογές υγεάις, που παρακολουθούν κάθε άτομο μπορεί να βρεθεί από τους εργοδότες, απειλώντας τις προοπτικές εργασίας. Μερικοί άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους και τα μέσα διαβίωσής τους λόγω των διακρίσεων covid. Εν τω μεταξύ, μαζικά τεστ έχουν ξεκινήσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Χαϊνάν της Κίνας μετά από ένα ξέσπασμα εκεί, ενώ το Πεκίνο έχει χαλαρώσει τους κανόνες για εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις, που μεταφέρουν επιβάτες μολυσμένους με Covid.

Οι αριθμοί θέσεων εργασίας του Ιουλίου στις ΗΠΑ, ήταν πολύ πιο εντυπωσιακοί από ότι περίμενε η αγορά ομολόγων, πυροδοτώντας μια ταχεία άνοδο των αποδόσεων. Η έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν πολύ θετική για να είναι αληθινή η αισιοδοξία, εάν κοιτάξει κανείς μια σειρά δεικτών της αγοράς ή τουλάχιστον πολύ καλή για να είναι αληθινή για μεγάλο διάστημα.

Κορυφαία μεταξύ των ενδείξεων κινδύνου παραμένει η καμπύλη αποδόσεων, με το ράλι της Παρασκευής να αφήνει τις αποδόσεις των διετών ακόμη πιο πάνω από τα 10ετή επιτόκια, για να τονίσει εκ νέου τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed θα αυξησεί αρκετά και γρήγορα για να βοηθήσει να πυροδοτηθεί μια σοβαρή επιβράδυνση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Η διαφορά αποδόσεων συρρικνώθηκε στις μείον 40 μονάδες βάσης, περίπου 10 μονάδες βάσης από το κατώτατο σημείο που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2000. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε λίγο αργότερα σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από ότι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας μπορεί πράγματι να ενισχύουν το μήνυμα ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ