Η Πελόσι προκαλεί ανησυχία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

Η Πελόσι προκαλεί ανησυχία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές,προετοιμάζονται για την αναμενόμενη άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι σήμερα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα, με τις μετοχές να διολισθαίνουν και τα περιουσιακά στοιχεία καταφυγίου, όπως το γιεν και τα θησαυροφυλάκια, να ανεβαίνουν.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα και πλησίασαν το 2,5%, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Απρίλιο, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Οι αγορές μετοχών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ήταν οι χειρότερες επιδόσεις στην Ασία, καθώς οι αναλυτές ασφαλείας αντέδρασαν σε πιθανές στρατιωτικές απαντήσεις από το Πεκίνο.

Το ταξίδι της Πελόσι δημιουργεί ένα νέο σημείο πίεσης για τους επενδυτές, που ήδη ασχολούνται με τις προοπτικές μιας ύφεσης στις ΗΠΑ, των αυξήσεων των παγκόσμιων επιτοκίων και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Οι κινήσεις μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι οι έμποροι αντισταθμίζουν την κλιμάκωση της έντασης, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που σπέρνει τον όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές.

Η Κίνα θα δείξει τη δυσαρέσκειά της αυξάνοντας τα αντίποινα, αλλά δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο δεδομένης της αδυναμίας της οικονομίας της», δήλωσε στο Bloomberg, ο Rajeev De Mello, παγκόσμιος διαχειριστής μακροοικονομικού χαρτοφυλακίου στην GAMA Asset Management στη Γενεύη. «Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει οποιοδήποτε στρατιωτικό "περιστατικό", το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τυχαία στρατιωτική κλιμάκωση, η οποία θα τόνιζε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ενώ ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ανακόψει τις αυξανόμενες εντάσεις επιμένοντας ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση του απέναντι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, το Πεκίνο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι, "επικίνδυνο στοίχημα", με σοβαρές συνέπειες. Έχει απαντήσει σε προηγούμενες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων με μεγάλες εξορμήσεις στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν ή κατά μήκος της διάμεσης γραμμής που χωρίζει το στενό.

Ο δείκτης μετοχών αναφοράς της Κίνας υποχώρησε σχεδόν 2%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,4%, με μικρότερη πτώση στην Ταϊβάν. Το δολάριο της Ταϊβάν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, προτού μειώσει πτώση στις ενδείξεις ότι οι τοπικές τράπεζες πουλούσαν το πράσινο για να καλύψουν τις ανάγκες ξένων κεφαλαίων.

Οι αντιστροφές κινδύνου ενός μηνός στο ζεύγος νομισμάτων δολαρίου ΗΠΑ-δολαρίου Ταϊβάν εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, σηματοδοτώντας ότι οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι το νόμισμα του νησιού θα αποδυναμωθεί.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος της επίσκεψης της Πελόσι θα επιταχύνει την επιδείνωση των δεσμών ΗΠΑ-Κίνας. Η ανησυχία είναι ότι το ταξίδι και η αντίδραση της Κίνας σε αυτό επιδεινώνει τη μακροπρόθεσμη σχέση για το εμπόριο και διαδραματίζεται στις αγορές για εβδομάδες ή περισσότερο, με επιπτώσεις για τα Treasuries, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της BMO Capital Markets Ian Lyngen και Benjamin Jeffery, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αποδόσεις στο 10ετές σημείο αναφοράς μπορεί να πέσουν κάτω από το 2,5% αυτή την εβδομάδα, έγραψαν σε έκθεσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ