Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ):Ασφυκτικές πιέσεις σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά από την άνοδο του πληθωρισμού

Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ):Ασφυκτικές πιέσεις σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά από την άνοδο του πληθωρισμού

«Βρισκόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης - Η μείωση φόρων μόνος τρόπος να κρατηθεί όρθια η κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Την πρότασή του για μείωση σε φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, επαναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κρούοντας «καμπανάκι» για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, που «σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».

Σε δήλωσή του με αιχμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάιο στο 11,3% ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου κάνει λόγο για «εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΕΕΑ». Όπως εκτιμά μάλιστα, για τον Ιούνιο ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 12%.

«Το αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ακόμα και σε βασικά αγαθά. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, δηλαδή από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, ο ηλεκτρισμός ακρίβυνε κατά 80,2%, το φυσικό αέριο κατά 172,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 36,6%, ενώ ψωμί και δημητριακά έχουν ακριβύνει κατά 13,4%, κρέατα κατά 13,8%, γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1, έλαια και λίπη κατά 23,2%, φρούτα κατά 10,8%, λαχανικά κατά 13%» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «το καλάθι της νοικοκυράς δεν μπορεί πλέον να γεμίσει με τα εισοδήματα που διαθέτει η πλειονότητα των πολιτών, οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος, η αγορά ουσιαστικά υπολειτουργεί καθώς έχει μειωθεί η κατανάλωση και φως δεν φαίνεται από πουθενά».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και προειδοποιεί πως «όσο η κατάσταση δυσχεραίνει, αυξάνονται οι κίνδυνοι για δραματική μείωση των επιχειρήσεων, για απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, για ‘εκτίναξη’ του ιδιωτικού χρέους, ακόμα και για ξέσπασμα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων».

«Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει και τις επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα να παραμείνουν σε λειτουργία και βέβαια τα νοικοκυριά που δεν βλέπουν καμία αισιόδοξη προοπτική μπροστά τους και που έχουν αρχίσει να στερούνται ακόμα και βασικά αγαθά. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επαναφέρει την πρόταση του για μείωση σε φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατηθεί όρθια η κοινωνία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ακούμε τι λέει η κυβέρνηση για την ανάγκη πιστής τήρησης του προϋπολογισμού, όμως πλέον βρισκόμαστε όλοι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης» τονίζει.

«Η ελπίδα για τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω μίας επιτυχημένης τουριστικής περιόδου είναι υπαρκτή, όπως και το να καταλάβουν επιτέλους οι εταίροι μας στην ΕΕ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης. Όμως ακόμα και να πάνε όλα κατ΄ευχήν σε αυτά τα πεδία, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να δούμε τα όποια θετικά αποτελέσματα. Οπότε είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η άμεση στήριξη της κοινωνίας. Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ούτε στα νοικοκυριά, ούτε στις επιχειρήσεις» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ