Συνάντηση Σταϊκούρα - Ντομπρόβσκις: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από τον Αύγουστο

Συνάντηση Σταϊκούρα - Ντομπρόβσκις: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από τον Αύγουστο

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Κλείνει το κεφάλαιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά από περίπου μια τετραετία (από το 2018 που βγήκε η χώρα από τα μνημόνια), όπως προανήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης η οποία όπως εκτίμησε βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ντομπρόβσκις: Στην Ελλάδα η α δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως αυτό αφορά μια συζήτηση σε εξέλιξη στην οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το νέο τοπίο, συμπληρώνοντας όμως πως παραμένει σημαντικό η Ελλάδα να παρουσιάσει μια αξιόπιστη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους.

Όσον αφορά πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου.

Από την πλευρά του υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα σήμερα, έλαβε τους πρώτους πόρους – μετά την υψηλή προκαταβολή – από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.
Πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό της χώρας.
Πόροι που θα κατευθυνθούν σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, θα κινητοποιήσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά εμφάνισε και μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική.
Άντεξε, προσαρμόστηκε, αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και ενδυναμώθηκε, μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Έθεσε, έτσι, γερά θεμέλια για ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Όμως η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει τα θετικά αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές.
Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική.
Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, συμβάλλει, ενεργά, στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Λύσεις για:

την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζοντας στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,
την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
την ολοκλήρωση της διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση,
τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ