Πληθωρισμός: Ποσοστό ρεκόρ καταγράφηκε για τον Ιανουάριο

Πληθωρισμός: Ποσοστό ρεκόρ καταγράφηκε για τον Ιανουάριο

Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιανουάριο, o οποίος σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Εurostat καταγράφει ιστορικό ρεκόρ

Οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν αυξηθεί κατά 5,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το 4,4% του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ με 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, από 5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Ιανουάριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (28,6%, έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο).

Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνό (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), οι υπηρεσίες (2,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,3%, έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο).

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,5% από 4,4% το Δεκέμβριο του 2021. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφονται τον Ιανουάριο στη Λιθουανία (12,2%), στην Εσθονία (11,7%) και στη Σλοβακία και το Βέλγιο (8,5%). πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ