Fitch: Κράτησε το ΒΒ, αναβάθμισε τις προοπτικές

Fitch: Κράτησε το ΒΒ, αναβάθμισε τις προοπτικές

Ο αμερικανικός οίκος δίνει πλέον θετικό πρόσημο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τι αναφέρει για πανδημία, Όμικρον και Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βλέπει πλέον η Fitch Ratings. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο πρώτος που επικαιροποίησε την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία το 2022, για την οποία όμως διατηρεί τη βαθμολογία ΒΒ που διατηρεί τη χώρα μας δύο σκαλιά μακριά από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Η ισχυρή δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του χρέους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του χαμηλού τρέχοντος και αναμενόμενου κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στον τραπεζικό τομέα και ενισχύουν την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η Fitch.

Αναμένουμε, συνεχίζει η Fitch, ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχιστεί το 2022, καθώς η αξιοποίηση των κονδυλίων από το πρόγραμμα Next Generation EU θα επιταχυνθεί, και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,1% περαιτέρω, ενώ παρόμοιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται και για το 2023. Η συνιστώσα των επιχορηγήσεων που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Ελλάδας ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθεί σε έξι έτη. Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Οι λοιμώξεις από τον κοροναϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το φθινόπωρο, και με εντονότερο ρυθμό πιο πρόσφατα με την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει ορισμένους περιορισμούς και αυτοί θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας περαιτέρω κίνδυνος για τις προβλέψεις μας θα ήταν η καθυστερημένη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το ΣΣΑ.

H Fitch διατηρεί την Ελλάδα στο ΒΒ από τον Ιανουάριο του 2020, όταν επίσης είχε χαρακτηρίσει θετικές τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Οι προοπτικές υποβαθμίστηκαν σε ουδέτερες τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω της πανδημίας και του πρώτου lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ