Θεσσαλονίκη: Δημιουργήθηκαν 13.340 νέες θέσεις εργασίας το εννιάμηνο του 2021

Θεσσαλονίκη: Δημιουργήθηκαν 13.340 νέες θέσεις εργασίας το εννιάμηνο του 2021

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλεί ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας από το σύστημα "Εργάνη".

Δεκατρείς χιλιάδες, τριακόσιες σαράντα νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο του 2021 στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που αντλεί ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Κεντρικής Μακεδονίας από το σύστημα "Εργάνη".

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Μηχανισμός για τα δεδομένα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά το 2019 στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν 13.121 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 2020 6.556 και τους εννέα μήνες του 2021 13.340, έναντι 5.545 για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με την πρωτογενή έρευνα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήγαγε ο Περιφερειακός Μηχανισμός, στο ερώτημα για την επίδραση της πανδημίας οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν σημαντικά περισσότερο σε σύγκριση με εκείνες στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, προφανώς λόγω του συγκριτικά μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια επισημαίνει ότι η ίδια έρευνα κατέγραψε πως από τον Μάιο και μετά, τόσο στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναμενόταν η δημιουργία αξιοσημείωτου αριθμού νέων θέσεων εργασίας λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων πολλών από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν, οι οποίες ταυτόχρονα δήλωσαν την πρόθεση τους να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Όσον αφορά στις δεξιότητες των εργαζομένων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι οι πέντε προεξάρχουσες στις οποίες αναφέρθηκαν οι εργοδότες είναι οι Επικοινωνιακές Δεξιότητες, η Ικανότητα Συνεργασίας σε Ομάδα, η Γνώση Αγγλικών, οι Ειδικές Ψηφιακές Δεξιότητες και Γνώσεις και η Οργανωτικότητα στη θέση εργασίας του εργαζόμενου. Ακολουθούν η εφαρμογή τεχνικών Διαχείρισης Χρόνου στο εργασιακό περιβάλλον, η Ευελιξία στις προσεγγίσεις αναφυόμενων προβλημάτων, η Προσαρμοστικότητα και οι Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες και Γνώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ