48 έργα ύψους 2,8 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

48 έργα ύψους 2,8 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

«Η απορρόφηση των κονδυλίων θα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, καθώς είναι τεράστια τα ποσά του, όπως και αυτά που κινητοποιεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης

Στα 2,8 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των 48 έργων που εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη χώρα μας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας ότι «η απορρόφηση των κονδυλίων θα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, καθώς είναι τεράστια τα ποσά του, όπως και αυτά που κινητοποιεί».
Λέγοντας ότι «η προσπάθεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση», ο κ. Σκυλακάκης τόνισε από το βήμα του 6ου Τhessaloniki Summit, ότι τα έργα που εντάχθηκαν, καλύπτουν τα πεδία από το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τις υποδομές και την ενέργεια, μέχρι τον πολιτισμό, την δικαιοσύνη, την αγροδιατροφή, τη μετανάστευση, την ύδρευση και την αναδάσωση.
Μιλώντας για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι «θα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα, γιατί είναι τεράστια τα ποσά, όπως και αυτά που κινητοποιούνται. Μιλάμε για 60 δισ. ευρώ κινητοποίηση και 30 δισ. ευρώ πόρους, εκ των οποίων, άνω του 60% πηγαίνει σε συγχρηματοδότηση με ιδιώτες. Αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, πραγματικά θα αλλάξει τελείως η εικόνα στη χώρα μας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι «να γίνουν επενδύσεις, να βρουν οι άνθρωπο δουλειές, να φθηνύνει δραστικά η ενέργεια και να αλλάξει πίστα η ελληνική οικονομία».

Για το θέμα των δανείων σχετικά με το ταμείο, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι σε πολύ καλό δρόμο», αφού όπως εξήγησε, «έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει την πρόσκληση προς τις τράπεζες - διαδικασία που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα - υπογράψαμε ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εντός του μήνα υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδα και επιπλέον άλλες δύο. Συνολικά έχουμε οκτώ σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο εργαλείο των προσκλήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα που αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί πολλές, μία εκ των οποίων είναι το "Εξοικονομώ", που θα ξεκινήσει να «τρέχει» εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα ακολουθήσουν «το 'Εξοικονομώ' για τις ΜμΕ που είναι πολλών εκατοντάδων ευρώ και το 'Εξοικονομώ' για τη γενική κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι στο τέλος του χρόνου, ή το αργότερο στις αρχές του 2022, θα ξεκινήσουν και οι άλλες μεγάλες προσκλήσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση των ΜμΕ, ενώ θα βγουν και τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης που αφορούν το επιχειρείν, αλλά και ανθρώπους που αναζητούν εργασία ή και ανέργους. Υπενθύμισε ότι «μπροστά μας έχουμε και τα προγράμματα για την αγροδιατροφή και τον τουρισμό, που αφορούν σε επιδοτήσεις κυρίως των ΜμΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ