Αραβικός καβγάς βάζει φωτιά στις τιμές των καυσίμων

Αραβικός καβγάς βάζει φωτιά στις τιμές των καυσίμων

H μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «τσίμπησε» σχεδόν μισό ευρώ στο λίτρο μέσα σε περίπου έναν μήνα

Ανοδική πορεία έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας ανάλογα και τις τιμές των καυσίμων στην αντλία των πρατηρίων στη χώρα μας. Αιτία αποτελεί η δημόσια διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την αύξηση της παραγωγής του μαύρου χρυσού, η… λάμψη του οποίου αρχίζει να θαμπώνει καθώς μεγάλες παγκόσμιες αγορές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ σταδιακά απαγκιστρώνονται από την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο αυτό καθόλου παρήγορο δεν είναι για τους Έλληνες καταναλωτές, όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «τσίμπησε» σχεδόν μισό ευρώ στο λίτρο μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Η τελευταία συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ κατέληξε σε αδιέξοδο, ενώ η συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα ματαιώθηκε. Αιτία της διαφωνίας αποτελεί η πορεία που θα ακολουθήσει το πετρελαϊκό καρτέλ από εδώ και πέρα. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά δύο εκατ. βαρέλια ημερησίως στο επόμενο διάστημα και ως το τέλος του έτους. Όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αντέδρασαν και ζήτησαν να αυξηθεί το πλαφόν της δικής τους παραγωγής και, δεδομένου ότι οι αποφάσεις στον ΟΠΕΚ λαμβάνονται ομόφωνα, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε αδιέξοδο. Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως αν συναινέσει στο αίτημα των ΗΑΕ οι τιμές θα συμπιεστούν, υποχρεώνοντας τα μέλη του ΟΠΕΚ σε νέα αναθεώρηση της στρατηγικής τους. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ (οι δύο χώρες είναι οι ισχυρότερες οικονομίες στην περιοχή του Κόλπου) αναζητούν τρόπους να απεξαρτήσουν τις οικονομίες τους από τον μαύρο χρυσό, καθώς σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ η ζήτηση για πετρέλαιο και τα παράγωγά του θα αρχίσει να μειώνεται από την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο ο αραβικός καβγάς έχει διεθνείς επιπτώσεις με την αστάθεια να χαρακτηρίζει την πορεία των τιμών του μπρεντ και του αργού στις διεθνείς αγορές. Φυσικά η αστάθεια αποτυπώνεται και στις αντλίες στα ελληνικά βενζινάδικα.

Η τιμή της αμόλυβδης την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα πρατήρια της χώρας μας στο 1,658 ευρώ ανά λίτρο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ η τιμή του ντίζελ ήταν στο 1,377 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα έναν μήνα πριν οι μέσες τιμές ανά λίτρο ήταν σε 1,612 και 1,332 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στις αρχές του Μαΐου ήταν ακόμα πιο χαμηλά καθώς ένα λίτρο αμόλυβδης ήταν 1,605 και ένα λίτρο ντίζελ πωλείτο -πάντα αναφερόμαστε σε μέσες τιμές- στο σε 1,32 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ