Μπλόκο από την Κομισιόν σε 10 μεγάλες τράπεζες από κοινοπρακτικές εκδόσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Μπλόκο από την Κομισιόν σε 10 μεγάλες τράπεζες από κοινοπρακτικές εκδόσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης


Οι τράπεζες που έχουν αποκλειστεί είναι οι Morgan Chase & Co., Citigroup, Bank of America, Barclays, Deutsche Bank, Nomura Holdings, UniCredit SpA, NatWest Group, Natixis και Credit Agricole

Η Κομισιόν αποκλείει προσωρινά 10 μεγάλες τράπεζες από κοινοπρακτικές εκδόσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς διενεργεί αξιολόγηση των προηγούμενων παραβιάσεων για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Οι τράπεζες που έχουν αποκλειστεί από την Κομισιόν είναι οι Morgan Chase & Co., Citigroup, Bank of America, Barclays, Deutsche Bank, Nomura Holdings, UniCredit SpA, NatWest Group, Natixis και Credit Agricole.

Θα υπάρξει "προσεκτική εκτίμηση για το κατά πόσο οι κύριοι dealers που κρίνονται ένοχοι για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών πρακτικών έχουν λάβει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για τον τερματισμό αυτών των πρακτικών και αν είναι έτοιμοι να αναλάβουν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή τους", σημειώνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Οι 10 τράπεζες που αποκλείστηκαν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις συγκαταλέγονται σε μια λίστα των 39 λεγόμενων "primary dealers", οι οποίοι έχουν την ευθύνη να υποβάλλουν προσφορές για ομόλογα κατά τη διάρκεια τακτικών δημοπρασιών χρέους. Η ΕΕ αναμένεται να τις ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με άλλες δύο κοινοπραξίες να αναμένονται πριν από το τέλος Ιουλίου.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτά τα "ιδρύματα θα γίνουν δεκτά στο Κύριο Δίκτυο Εμπόρων, αλλά δεν θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά για μεμονωμένες κοινοπρακτικές εκδόσεις" προς το παρόν, εν αναμονή της αξιολόγησης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο αποκλεισμός της συμμετοχής των τραπεζών στις πωλήσεις ομολόγων είναι σπάνια πρακτική και αποτελεί "πρωτιά" για την ΕΕ από τότε που άρχισε να πουλάει χρέος σε σημαντικά μεγέθη στο πλαίσιο του κοινωνικού της προγράμματος πέρυσι. Η Morgan Stanley έχασε προσωρινά τη θέση της ως primary dealer των γαλλικών κυβερνητικών ομολόγων τον Αύγουστο ως αποτέλεσμα συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Η πρώτη από αυτές τις πωλήσεις ξεκίνησε την Τρίτη με την ΕΕ να εκδίδει 10ετή ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ, συγκεντρώνοντας περίπου 142 δισ. ευρώ σε παραγγελίες επενδυτών. Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις θεωρούνται εξαιρετικά επικερδείς για τις τράπεζες, με τις παραγγελίες να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στα τρισ. ευρώ στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ