Συμφώνησαν αλλά... διαφωνούν

«Ναι» των Ευρωπαίων στο Ταμείο Ανάκαμψης - Ποιοι μιλούν για δάνεια και ποιοι για επιδοτήσεις

Συμφώνησαν αλλά... διαφωνούν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Πέμπτη να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στην Ε.Ε. με τις λεπτομέρειες όμως να καθορίζονται εντός του ερχόμενου καλοκαιριού.

Οι 27 απέφυγαν άλλη μια πολύωρη διελκυστίνδα και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει ένα σχέδιο για τη λειτουργία του ταμείου που θα διαθέτει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν οικονομικά μέτρα που αντιστοιχούν ακόμα και στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχουν χρηματοδοτικές μεταβιβάσεις προς τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν θα έχει μέλλον αν τα κράτη μέλη δεν αντιδράσουν στην παρούσα κρίση, τόνισε. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως η παροχή δανείων αποτελεί αντιπαραγωγική πρακτική, καθώς θα προσθέσει χρέος σε χώρες με ήδη υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο. Η υγειονομική κρίση έχει γίνει κοινωνική κρίση αλλά τώρα εξελίσσεται και σε πολιτική κρίση, προειδοποίησε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται διχασμένοι όσον αφορά τον τρόπο που θα εκδηλωθεί η αλληλεγγύη στο οικονομικό πεδίο. Οι χώρες του Νότου ζητούν μέτρα άμεσης χρηματοδότησης μέσω επιδοτήσεων, ενώ οι χώρες του Βορρά θεωρούν πως η στήριξη πρέπει να δοθεί μέσω δανείων. Την άποψη υπέρ των δανείων διατύπωσε στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ που πρόσθεσε πως η Βιέννη θα διαβουλευτεί με χώρες με τις οποίες μοιράζεται την ίδια άποψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ