Γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός αντί ευρωομολόγου

Γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός αντί ευρωομολόγου

Στις ευρωπαϊκές καλένδες φαίνεται πως παραπέμπεται η συζήτηση για το ευρωομόλογο, καθώς Παρίσι και Βερολίνο συγκλίνουν σε μια πρόταση τριών πυλώνων για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το Eurogroup στην αυριανή του τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητήσει πρόταση που προβλέπει τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και των προληπτικών πιστωτικών του γραμμών, χωρίς όμως με τους αυστηρούς όρους και τις διαδικασίες που το γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Υπέρ μιας εξπρές διαδικασίας εκταμίευσης έχει ταχθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, που την περασμένη εβδομάδα δήλωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό πως η οικονομική βοήθεια πρέπει να παρέχεται άμεσα. «Δεν χρειαζόμαστε μια τρόικα που θα έρχεται και θα κάνει προτάσεις για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, θα μπορεί να διαθέσει ως και 200 δισ. ευρώ με τη μορφή εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανά την Ευρώπη.

Η Γαλλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ενώ ως τρίτος πυλώνας του προγράμματος προβάλλεται το σχέδιο SURE της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της απασχόλησης με ως και 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην έκδοση ευρω-ομολόγου, πρόταση που έχει συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και άλλων χωρών όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, η Γαλλία δεν την αποκλείει αλλά φαίνεται να μην τη θέτει προς το παρόν στο επίκεντρο της συζήτησης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ιταλίας και της Ισπανίας, των δύο χωρών που έχουν πληγεί εντονότερα από τις υπόλοιπες της Ευρώπης από την επιδημία του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ