Ρήγμα στην Ε.Ε. για τα «κορονο-ομόλογα»

Ρήγμα στην Ε.Ε. για τα «κορονο-ομόλογα»

Σε δύο εβδομάδες θα τα ξαναπούν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. αφού η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού κατέληξε σε αδιέξοδο.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επεξεργαστούν διάφορα σενάρια και να καταλήξουν σε μία πρόταση που θα θέσουν ενώπιον των 27. Ωστόσο στη χθεσινή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης φάνηκαν καθαρά τα ρήγματα και οι διαφορετικέ προσεγγίσεις. Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και άλλες χώρες που αποτελούν το λεγόμενο μπλοκ του Βορρά αρνούνται έντονα την έκδοση ευρωομολόγου, ενώ εννέα χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητούν την ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ενέργειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την ομάδα των εννέα χωρών περισσότερο σθεναρή ήταν η στάση της Ιταλίας με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζιουζέπε Κόντε να αρνείται να υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με συνεργάτες του, κάλεσε τους άλλους ηγέτες να επανέλθουν σε δέκα ημέρες με μία ικανοποιητική λύση. Τις θέσεις της Ιταλίας υποστήριξε και η Ισπανία, ενώ στην παρέμβασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης υποστήριξε την έκδοση ενός «κορονο-ομολόγου».

Τη χρήση ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου υποστήριξε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την επικών διαστάσεων -όπως η ίδια την περιέγραψε- κρίση που προκαλεί η επιδημία του Covid-19. Ωστόσο συνάντησε την κατηγορηματική αντίθεση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία έκανε λόγο για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Μπροστά σε αυτό το σαφές αδιέξοδο οι 27 εξέδωσαν μια κοινή δήλωση με καμία αναφορά στο ευρωομόλογο, αλλά με στήριξη των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Κομισιόν και η ΕΚΤ. «Καλούμε το Eurogroup να μας υποβάλει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πρωτοφανή χαρακτήρα του κλυδωνισμού που έχει προκαλέσει η νόσος COVID-19 σε όλες τις χώρες μας και η αντίδρασή μας θα ενταθεί, όπως αρμόζει, με περαιτέρω δράση χωρίς αποκλεισμούς, αναλόγως των εξελίξεων, προκειμένου να δοθεί ολοκληρωμένη απάντηση», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ