Νέος γύρος φθηνού χρήματος στις τράπεζες από την ΕΚΤ

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία

Νέος γύρος φθηνού χρήματος στις τράπεζες από την ΕΚΤ

Τα επιτόκια των τραπεζών θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που παράλληλα έκανε γνωστός πως θα ξεκινήσει νέος γύρος χρηματοδότησης (TLTROs) των τραπεζών με φθηνό χρήμα ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 στο 1,1% από 1,7% πριν, ενώ για τον πληθωρισμό η αναθεωρημένη εκτίμησή της τον τοποθετεί στο 1,2% από 1,6% που ήταν πριν.

Τα νέα μέτρα και η νέα σειρά TLTROs, η τρίτη κατά σειρά, θα διασφαλίσει ότι οι συνθήκες δανεισμού των τραπεζών παραμένουν ευνοϊκές, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι. Πρόσθεσε πως οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του ευρώ πρέπει να επιταχυνθούν", ώστε να μειωθεί η δομική ανεργία και να ενισχυθούν η παραγωγικότητα και οι προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Μ. Ντράγκι αποκάλυψε πως αρκετά μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήθελαν να παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020 η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Πρόσθεσε όμως χαρακτηριστικά πως "όταν είσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο προχωράς με μικρά βήματα. Δεν τρέχεις αλλά κινείσαι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ