Ετοιμάζεται έξοδος στις αγορές για 5ετές ομόλογο

Ετοιμάζεται έξοδος στις αγορές για 5ετές ομόλογο

Την έκδοση 5ετούς ομολόγου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται πως θα δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Με τη συγκεκριμένη έκδοση η Ελλάδα θα κάνει την πολυαναμενόμενη πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο. Για την έξοδο στις αγορές είχαν προϊδεάσει κατ’επανάληψη κυβερνητικοί παράγοντες το φθινόπωρο, ωστόσο η έκδοση αναβλήθηκε με διάφορα επιχειρήματα όπως η ανάγκη να κλεισει η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και το ανοικτό θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκεντρώσει 2 με 2,5 δισ. ευρώ από την παρούσα έκδοση και να αποπληρώσει τον αντίστοιχο 5ετή τίτλο που είχε εκδοθεί το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά με το επιτόκιο να διαμοφώνεται τότε στο 4,95%. Έκτοτε, η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές με 5ετή τίτλο άλλη μία φορά -τον Ιούλιο του 2017- όταν είχε αντλήσει 3 δισ. με το επιτόκιο στο 4,625%.

Στο τελευταίο τρίμηνο οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου είχαν φτάσει ως το 3,668% τον περασμένο Νοέμβριο εν μέσω και της κρίσης που είχε προκαλέσει η διένεξη Ε.Ε.-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν υπχωρήσει στο 3,024%. Αντίστοιχα το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλία όμως διαπραγματύεται στο 0,355% με υψηλό τριμήνου το 1,186%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ