Οι θεσμοί φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν

Οι θεσμοί φεύγουν, οι εκκρεμότητες μένουν

Ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα.

Στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα καθοριστεί ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η σύνταξη της έκθεσης των δανειστών που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα κρίνει τον χρόνο εκταμίευσης της δόσης των ANFAs και των SMPs ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως μετά την προγραμματισμένη για σήμερα ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και δανειστών συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με την κυβερνητική πλευρά να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς για τις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό η Αθήνα εμμένει στη θέση της για την ανάγκη αύξησής του, με βασικό επιχείρημα πως μια τέτοια κίνηση θα τονώσει τη ζήτηση και κατ’ επέκταση το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις πως η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμα σε θέση να “σηκώσει” μία τέτοια εξέλιξη και δηλώνει πως ισχύει το χρονοδιάγραμμα για ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ