Άρχισε η επιχείρηση «ζεστό χρήμα»

Πόσα θα πέσουν στην αγορά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες – Το μέρισμα, το αναδρομικά, οι συντάξεις

Άρχισε η επιχείρηση «ζεστό χρήμα»

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το «σύνθημα»: Σπεύσατε για την υποβολή της αίτησης του κοινωνικού μερίσματος μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα ώστε τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος να πληρωθούν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα, είναι πιθανό να βρίσκονται ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των στρατιωτικών και τα αναδρομικά ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα πληρωθούν και οι συντάξεις του Ιανουαρίου ενδεχομένως και με τις αυξήσεις λόγω των αρνητικών διαφορών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χθες το βράδυ, η επιχείρηση «ζεστό χρήμα» προβλέπει την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος σε δύο δόσεις. Έτσι,

  • Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.
  • Για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου (δηλαδή έως σήμερα τα μεσάνυχτα), το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
  • Για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.

Η πληρωμή των συντάξεων

  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα πληρωθούν ως εξής:

  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018)
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2019 στις 27 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Πέμπτη

Τα αναδρομικά

Επίσημες ανακοινώσεις για την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια αλλά και στους συνταξιούχους, δεν έχουν υπάρξει. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι ένστολοι θα πάρουν τα αναδρομικά τους στις 13 Δεκεμβρίου μαζί με τη μισθοδοσία παρά το γεγονός ότι η απόφαση δίνει τη δυνατότητα καταβολής έως και τις 27 Ιανουαρίου. Όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων, προβλέπεται να καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου στις 21 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει και η εκκρεμότητα των αυξήσεων στους 610.000 συνταξιούχους με τις αρνητικές διαφορές. Ο επανυπολογισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μένει να φανεί αν κάποια έστω ταμεία θα ανακοινώσουν τις αυξήσεις στις 21 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ