Τα «πωλητήρια» των αποκρατικοποιήσεων για το 2019

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή

Τα «πωλητήρια» των αποκρατικοποιήσεων για το 2019

Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ για φέτος και 1,53 δισ. ευρώ για το 2019 προβλέπει ο νέος Προϋπολογισμός. Την ίδια στιγμή «κίτρινη» κάρτα έβγαλε η Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα όπου στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας  πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. 

Συγκεκριμένα, τα προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2019 ανέρχονται στα 301,6 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών στα 49 εκατ. ευρώ και τα εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 στα 1,18 δισ. ευρώ.

Τα βασικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019 θα προέλθουν από την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, από τις πωλήσεις συμμετοχών σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΠΕ, ΑΙΑ (μετοχές), ΔΕΠΑ και Μαρίνες και από τη διάθεση ακινήτων, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ελληνικό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η από κοινού με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA πώληση του 50,1% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, η μακροχρόνια (35-ετής) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων, η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των μαρίνων Χίου και Αλίμου και η πώληση ακινήτων.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής και ωρίμανσης για την αξιοποίηση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ, του 50,01% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα προκύψουν μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ορισμένων περιφερειακών λιμένων μέσω συμβάσεων υπο-παραχωρήσεων, των μαρίνων Αργοστολίου, Ιτέας και Ζακύνθου και του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και της μετατροπής του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, εντός του 2018:

  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα των 231,9 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα των 284 εκατ. ευρώ.
  • Βαίνει προς ολοκλήρωση ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΣΣΤΥ. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εισπραχθεί έως το τέλος του 2018.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), ενώ το τίμημα των 251,28 εκατ. ευρώ, που αναλογεί στο ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσεως ραδιοσυχνοτήτων 1800 MHz για τα έτη 2018-2035, συνολικού τιμήματος 201,5 εκατ. ευρώ και κατεβλήθη η πρώτη δόση του τιμήματος, ήτοι 166 εκατ. ευρώ.
  • Βαίνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία για την επέκταση κατά 20 έτη της Σύμβασης Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας. Το συνολικό τίμημα, ύψους 1.115 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το 1ο τρίμηνο 2019.
  • Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και το τίμημα αναμένεται ότι θα καταβληθεί το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ