«Ξεχάστε την καθαρή έξοδο: η επιτήρηση θα είναι πολυετής»

Μην συζητάτε για μέτρα χρέους και προληπτικές γραμμές – συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα Ρέγκλινγκ-Κοστέλο

«Ξεχάστε την καθαρή έξοδο: η επιτήρηση θα είναι πολυετής»

Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά ακόμη είμαστε στη... β΄εθνική όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, μας είπε από του Δελφούς ο Ντέκλαν Κοστέλο. Ο Ρέγκλινγκ μας υπενθύμισε ότι τα τουλάχιστον 180 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θα αποπληρωθούν σε 41 χρόνια από σήμερα. Και οι δύο μαζί, κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα βρεθεί υπό καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για πολλά χρόνια «με τα επόμενα 3-4 χρόνια να είναι καθοριστικά». Πρακτικά, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις για να πέρνει ως αντάλλαγμα μέτρα διευθέτησης του χρέους ενώ όλα αυτά θα αποτυπωθούν σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup τον Ιούνιο.

Απολύτως σαφές κατέστησαν τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και όσο και ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης και μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. «Η Ελλάδα θα βρεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης όπως ισχύει για κάθε κράτος μέλος. Θα έχουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM ώστε να προκύπτει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να πληρώνει τα δάνειά της. Αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών ενώ πρόσθεσε ότι είναι πρώιμο να συζητηθεί το αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι «πρέπει να σκεπτόμαστε το πλαίσιο της εποπτείας το οποίο θα παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη 3ετία-4ετία θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Οι μεταρρυθμίσεις είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν σε αυτή την περίοδο. Είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους υλοποίησης. Είναι πολύ πολωμένο το κλίμα στην Ελλάδα. Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος υλοποίησης. Όσο περισσότερο οι κίνδυνοι τόσο πιο ασφυκτική η εποπτεία. Θα πρέπει να έχει ένα κατάλληλο καθεστώς εποπτείας και μετά το τέλος του προγράμματος».

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της στον ESM το 2059

To γεγονός ότι τουλάχιστον το 50% των δανείων της Ελλάδας έχουν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και ότι αυτά θα αποπληρωθούν ύστερα από 41 χρόνια δηλαδή το 2059 υπενθύμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του 3ου οικονομικού forum των Δελφών. Δεδομένου ότι η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αποπληρωθεί το 75% αυτού του χρέους, προκύπτει εύκολα το συμπέρασμα ότι η επιτήρηση θα συνεχιστεί για δεκαετίες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαίου του 2017 τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος για το αν θα υπάρξουν μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και μετά τη λήξη του προγράμματος. «Το ταξίδι για την Ελλάδα δεν έφτασε στο τέλος του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα για το χρέος την ενεργοποίηση των οποίων θα αποφασίσει το Eurogroup, θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάτι που «θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, δηλαδή και της Ελλάδας αλλά και των δανειστών». Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα μέτρα θα αφορούν σε παρατάσεις λήξεων των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από τον ESM (και τα οποία αντιστοιχούν πλέον σε πάνω από το 50% του συνολικού χρέους), σε αναδιανομή των κερδών των ελληνικών ομολόγων κλπ. Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ουσιαστικά, αυτό που θα γίνει σε αυτή τη φάση, θα είναι μια δήλωση προθέσεων η οποία όμως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ