Ποιες μονάδες της ΔΕΗ «βγαίνουν στο σφυρί»

Τι αλλαγές έρχονται

Ποιες μονάδες της ΔΕΗ «βγαίνουν στο σφυρί»

Νέο τοπίο στα ενεργειακά θα φέρει η συμφωνία των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πρόκειται – εκτός απρόοπτου - να κλειδώνουν τα θέματα που αφορούν στη δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα τη μείωση του ποσοστού της στη λιγνιτική παραγωγή.

Με τις μέχρι στιγμής συμφωνία προς πώληση θα βγουν σε market test οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης Φλώρινας και για την ακρίβεια η πρώτη, καθώς και η άδεια για την κατασκευή της δεύτερης. Μαζί επίσης και τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού.

Τον ίδιο δρόμο παίρνουν και οι λιγνιτικές μονάδες ΙΙΙ και IV της Μεγαλόπολης Αρκαδίας, αφού η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής απέρριψε την ελληνική πρόταση για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Το market test θα πραγματοποιήσει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού κι εκτός απρόοπτου αναμένεται εντός του διμήνου Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου.

Το «πακέτο» της συμφωνίας για την αγορά ηλεκτρισμού περιλαμβάνει και «αντισταθμιστικά» μέτρα. Αυτά είναι η αύξηση των ωρών λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες λειτουργίας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕH να διαχειριστεί όπως θέλει τον ΑΗΣ. Είτε δηλαδή να πραγματοποιήσει από μόνη της επένδυση, είτε με κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο θα συμμετέχει ιδιώτης επενδυτής. Οι επενδύσεις θα έχουν σαν στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και πέρα από τις 32.000 ώρες λειτουργίας, αλλά και ενδεχομένως και την παραχώρηση μέρους της ιδιοκτησίας (με μειοψηφικό ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών) στον επενδυτή του κοινοπρακτικού σχήματος.

Μπορεί το «πακέτο» της ΔΕH είναι σχεδόν κλειδωμένο, μακρύς πρέπει να θεωρείται ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης στη ΔΕΠΑ. Η τελευταία ενόψει της απελευθέρωσης της λιανικής φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα πρέπει να περιορίσει δραστικά τη συμμετοχή της στις θυγατρικές της ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, όπως και στις αντίστοιχες ΕΔΑ. Στις διαπραγματεύσεις εμπλέκονται και οι ξένοι μέτοχοι των εταιριών οι Shell (Αττική) και ΕΝΙ (Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία). Η ΔΕΠΑ στις προαναφερόμενες εταιρίες έχει το 51% πλην μάνατζμεντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ