Ξεκινούν τα ραντεβού στο Hilton – Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της διαπραγμάτευσης

Τα αγκάθια της αξιολόγησης

Ξεκινούν τα ραντεβού στο Hilton – Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της διαπραγμάτευσης

Το ξενοδοχείο Hilton για άλλη μια φορά θα γίνει το «πεδίο των μαχών» της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών όπου εξεταστεί η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 

«Πρώτο πιάτο» στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκεται το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018, διαφαίνεται ανάγκη να αναθεωρηθεί ότι το μακροοικονομικό σενάριο που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 και το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2018. Η αναπροσαρμογή αυτή οδηγεί σε μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή των 900 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν επιτυγχάνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ , αλλά 3% του ΑΕΠ.

Πλέον το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις τράπεζες. Οι θεσμοί και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και ημέρες και επιβλέπουν τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Αυτά λοιπόν που θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών είναι:
-το κοινωνικό μέρισμα του ενός δισ. ευρώ κι αν υπάρχουν τα περιθώρια στον προϋπολογισμό για την καταβολή του πριν από τα Χριστούγεννα.

-η προετοιμασία του συνδικαλιστικού νόμου που θεωρείται κρίσιμη μεταρρύθμιση καθώς περιορίζει δραστικά τα προνόμια των συνδικαλιστών και καθορίζει νέο πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας

-το μείζον ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες

-το "ξεμπλοκάρισμα" της επένδυσης στο Ελληνικό και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

-η αλλαγή, ενδεχομένως, του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ