Στη Ρίγα με ζητούμενο μια συμφωνία

Στη Ρίγα με ζητούμενο μια συμφωνία
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης τα επόμενα δυο 24ωρα θα κρίνουν εάν συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επίτευξη περαιτέρω προόδου στα ανοικτά θέματα ενόψει των επαφών με ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει την Πέμπτη και Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα θα επιδιώξει σήμερα και αύριο η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Οι δύο πλευρές αναμένεται σήμερα να συναντηθούν δια ζώσης στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του Βrussels Group με ζητούμενο την προσέγγιση των διαφορετικών του θέσεων στα ζητήματα που υπάρχει ακόμη απόσταση.

Η συμφωνία είναι ζητούμενο για όλες τις πλευρές

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις ωστόσο όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού σκέλους της διαπραγμάτευσης για φέτος και του χρόνου, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει προσέγγιση στο συνταξιοδοτικό και στα θέματα της αγοράς εργασίας.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από το χρόνο και την εξάντληση της ρευστότητας της χώρας ωστόσο συμφωνία θέλουν και οι εταίροι και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η φάση αυτή του ελληνικού ζητήματος που δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη.

Για να δοθεί ωστόσο ρευστότητα στην Ελλάδα πρέπει να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες μεγαλύτερη προσέγγιση, που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό στη Ρίγα να ζητήσει την πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύγκλιση ενός Εurogroup την προσεχή βδομάδα, το οποίο θα χορηγήσει ρευστότητα στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ