Ποιες χώρες θα πάρει... μαζί της η Ελλάδα αν χρεοκοπήσει

Ποιες χώρες θα πάρει... μαζί της η Ελλάδα αν χρεοκοπήσει
Τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης παραθέτει σε ανάλυση του το think tank «Council on Foreign Relations», υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα του ΔΝΤ για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μεταφέρει τη «θερμότητα» σε γειτονικές χώρες της περιφέρειας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδα, οι οποίοι κατέχουν και τα 2/3 του χρέους (324 δισεκατομμύρια ευρώ), είναι σε ισχυρότερη κατάσταση τώρα από ότι η Ελλάδα, επομένως θα μπορέσουν να αντέξουν τον πόνο. Ωστόσο, εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματικά χρήματα που προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ των εν λόγω πιστωτών», αναφέρει η ανάλυση.

Το μεγαλύτερο βάρος θα το κουβαλήσει στις πλάτες της η Γερμανία. Πρόκειται για ζημιά που μπορεί να φτάσει στα 58 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9% του ΑΕΠ), ενώ το μικρότερο θα το έχει η Σλοβενία. Υπάρχει, όμως, και μια ενδιάμεση κατάσταση που φαντάζει ως η πλέον ανησυχητική. Έχει να κάνει με χώρες όπως η Ιταλία που σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, θα αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους.

Οι αναλυτές προσδιορίζουν αυτές τις απώλειες στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4% του ΑΕΠ). Όπως είχε σημειώνει τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Βόλφγκανγκ Μουντσάου των Financial Times, η δυναμική του δημόσιου χρέους της Ιταλίας είναι σε κακή κατάσταση και μπορεί κανείς να το θεωρήσει «μη βιώσιμο» - από τότε τα πράγματα δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση. Κατά το τρέχον έτος, το ΔΝΤ αναμένει αύξηση μόνο κατά 0,5% για την Ιταλία.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται πως σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή, θα εκτιναχθεί (στην πραγματικότητα θα υπερδιπλασιαστεί) στα 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καθαρού χρέους από το 2009 και μετά. Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, η Ιταλία θα κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος της ένωσης (114% επί του ΑΕΠ), ελάχιστα πίσω από την προπορευόμενη Πορτογαλία (119% επί του ΑΕΠ).

Η ανάλυση αναφέρει πως βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, είναι πιθανό οι αγορές να δεχθούν με ψυχραιμία τη νέα κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κίνδυνος μετάδοσης λειτουργεί μόνο για όσο διάστημα αυτοί που δέχονται την απειλή, έχουν την ικανότητα και την προθυμία να το αντέξουν και καταλήγει λέγοντας ότι μια ελληνική χρεοκοπία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης αναμένεται να υπονομεύσει τόσο την ικανότητα, όσο και την προθυμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ