Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή Grexit ;

Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ή Grexit ;
Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αύξηση στον ELA

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε ασφυκτική κρίση ρευστότητας, οι 19 ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ, αλλά και να απαντήσουν στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου αποδοχής των εντόκων γραμματίων του δημοσίου ως collaterals. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters το ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να εγκρίνει την παράταση της «αιμοδοσίας» των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό. Όχι όμως και να δεχθεί το αίτημα της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ta collaterals και οι όροι της ΕΚΤ

Πρακτικά αυτό που ζητά η Αθήνα από την ΕΚΤ είναι να ανέβει το πλαφόν που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου τα γραμμάτια να γίνουν αποδεκτά ως collateras. Αυτό θα έδινε ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση. Σήμερα οι τράπεζες δεν μπορούν να υπερβούν το όριο των 15 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι θα αποφασίσει την άνοδο του πλαφόν μόνον εάν υπάρξει βεβαιότητα ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Δεν βγήκε καπνός στην συνάντηση Δραγασάκη - Ντάγκι

Αυτός ο όρος της ΕΚΤ οδήγησε στο ταξίδι του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Φρανκφούρτη. Στη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι το βράδυ της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως «η συμφωνία με τους δανειστές είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος». Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια λακωνική ανακοίνωση απέφυγε να μπει στην ουσία των συζητήσεων καθώς δεν θέλησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι γερμανοί καραδοκούν με haircut

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν υπάρξουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα και οι δανειστές οδεύουν σε μια συμφωνία, ενδέχεται να προχωρήσει κούρεμα των εγγυήσεων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να παίρνουν χρηματοδότηση, από το 23% (κατά μέσο όρο) που είναι σήμερα. Κατά της αύξησης τόσο του ELA όσο και του πλαφόν για τα έντοκα γραμμάτια τάσσεται η γερμανία και ο πρόεδρος της Bundesbank στο ΔΣ της ΕΚΤ. Ο Γενς Βάιντμαν, που θεωρεί ότι η ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση και να σταματήσει το φαινόμενο κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, εκτιμάται πως θα προβάλει σοβαρές νομικές ενστάσεις. Πιστεύεται δε, ότι θα υπενθυμίσει στους ομολόγους του ότι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, με επιστολή του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες στις 10 Απριλίου, τους ζητούσε να μην αυξήσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν προτίθενται να προβούν σε ακραία μέτρα όπως το κούρεμα των εγγυήσεων καθώς αυτό θα ανάγκαζε τις ελληνικές τράπεζες να παραδώσουν στην ΕΚΤ όλες τις εγγυήσεις που διαθέτουν με συνέπεια να μην μπορούν να αντλήσουν νέα ρευστότητα. Εως τώρα η ΕΚΤ έχει χορηγήσει στην Ελλάδα συνολική ρευστότητα περίπου 115 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 76,9 δισ. ευρώ είναι μέσω του μηχανισμού ELA και τα 38 δισ. ευρώ μέσω της συνήθους γραμμής χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ