Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων για τα Μνημόνια»

Ντράγκι: «Η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων για τα Μνημόνια»
Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup, προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή του προς τον Μάριο Ντράγκι κ. Παπαδημούλης αναφερόταν στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής (τρόικα) που ισχύει στο οικείο κράτος, που εκμεταλλεύεται το εν λόγω πρόγραμμα (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους)», ρωτούσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ εάν «σκοπεύει να αποχωρήσει από το σχήμα της τρόικα, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, “διαστρεβλώνει” τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και επιβάλλει μέτρα οικονομικής πολιτικής που παραβιάζουν τον πυρήνα του κοινοτικού δικαίου».

Ακολουθεί η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 29 Ιανουαρίου 2015.

»Θα ήθελα, πρώτον, να υπογραμμίσω, όπως άλλωστε το έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις απαντήσεις της στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ/του ΔΝΤ.

»Από την πλευρά της ΕΕ, τα εν λόγω προγράμματα εκπονούνται και παρακολουθούνται μεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, όμως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, την Ευρωομάδα (Eurogroup) ή/και τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

»Η ΕΚΤ έχει λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Gauweiler. Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ΕΚΤ είναι πεπεισμένη ότι όλα τα χαρακτηριστικά των οριστικών νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions – OMT) συνάδουν πλήρως προς την εντολή που της έχει δοθεί.

»Επί του παρόντος αναμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά Στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η ΕΚΤ είχε ήδη προβεί σε αγορές τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ