Σαπέν: Η Ευρωζώνη δεν θα πληγεί από ένα Grexit, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα

Σαπέν: Η Ευρωζώνη δεν θα πληγεί από ένα Grexit, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα
Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί, επισήμανε χθες Σάββατο στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

“Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια”, δήλωσε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

“Μάθαμε να οικοδομούμε τείχη για να προστατευόμαστε, για να προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, για να προστατεύουμε άλλες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες, εάν κάτι συμβεί στην Ελλάδα. Επομένως η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή. Η Ευρώπη έχει προφυλαχθεί από τις ενδεχόμενες αναταράξεις. Ο κίνδυνος αφορά την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Ο Μισέλ Σαπέν έκανε τα σχόλια αυτά στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες (...) στην ευρωζώνη”, συνέχισε ο Σαπέν. “Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

H πτώση του ευρώ βοήθησε, αλλά το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε καλό επίπεδο τώρα, κρίνει ο Γάλλος υπουργός

Η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ το τελευταίο διάστημα υπήρξε πολύ επωφελής, αλλά το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται σε καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή και την τρέχουσα περίοδο απαιτείται σταθερότητα, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

“Η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ είναι πολύ καλή είδηση για όλη την Ευρώπη και ιδίως για τη Γαλλία. Είναι πολύ καλή είδηση”, υπογράμμισε ο Σαπέν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Το ασθενέστερο ευρώ βοηθά και διευκολύνει την πώληση σε χώρες εκτός ευρωζώνης αεροσκαφών και άλλων προϊόντων, ενώ επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύονται έναντι των αγαθών τα οποία εισάγουν από άλλες χώρες, συνέχισε ο Μισέλ Σαπέν.
“Άρα σήμερα, βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση. Το ευρώ βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Είναι ένα από τα στοιχεία... τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη στην Γαλλία”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Πάντως τώρα οι οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης χρειάζονται σταθερότητα, πρόσθεσε. Χρειάζονταν έναν τρόπο για να προχωρήσουν και αυτό συνέβη χάρη στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ακόμη ο Μισέλ Σαπέν.

“Όταν βλέπεις την εξέλιξη της ισοτιμίας του ευρώ, είναι σημαντική” η πολιτική που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ, εξήγησε ο Σαπέν και πρόσθεσε ότι πλησιάζει η περίοδος που θα απαιτείται σταθερότητα, ώστε να μην είναι αναγκασμένος ο κόσμος να τηρεί στάση αναμονής.

Έτσι νομίζω ότι αυτό που θα ήταν καλό για την ευρωπαϊκή οικονομία τώρα είναι ένα όραμα σταθερότητας. Δεν εννοώ τα πράγματα να μένουν ακίνητα. Οι αγορές μπορεί να κινούνται... αλλά η προοπτική που μοιάζει καλή είναι αυτή της σταθερότητας”, επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ