Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Τέλος χρόνου για την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου

Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Τέλος χρόνου για την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου
Τελεσίγραφο ότι η Ελλάδα θα λάβει το επόμενο πακέτο στήριξης μόνο αν βρεθεί μια λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Όπως τόνισε, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές μέχρι τώρα και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου, συμπληρώνοντας παράλληλά ότισε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης.

«Ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο. Όμως το αν θα έχει τα χρήματα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αυτό είναι κυρίως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν θέλει βοήθεια, θα της τη δώσουμε, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, αλλά φυσικά, εντός του πλαισίου όσων έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε.

Νωρίτερα ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα είχε πει ότι είναι λίγο πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως πρόσθεσε ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ότι «δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές» της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

«Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι δεν θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε.

Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.