Συνεδριάζει η ΕΚΤ σήμερα για επέκταση του ELA

Συνεδριάζει η ΕΚΤ σήμερα για επέκταση του ELA
Αναμένεται η συνεδρίαση του Διοικητικό Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να εξεταστεί η ανάγκη ή όχι επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στο ζήτημα ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς είναι πλέον εμφανής η ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Αν και οι εκροές καταθέσεων περιορίστικαν τον Μαρτίου και συνολικά ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαφαίνεται μια νέα αυξητική τάση, λόγω της ανάγκης του Δημοσίου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω repos και εντόκων γραμματίων.

Αν και ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και πολλές διοικήσεις φορέων και οργανισμών δεν συναινούν στην «οικειοθελή» τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων, είναι ξεκάθαρο πως αυτή θα επιδεινώσει το απόθεμα καταθέσεων των τραπεζών που σήμερα κινείται χαμηλότερα των 138 δισ. ευρώ, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβερνήσεως που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιανουάριος) ανέρχονται σε 12,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, δεν αποκλείεται και μια ενδεχόμενη πολιτική απόφαση για επέκταση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ