"Βαρύ φόρο" πληρώνει λόγω της κρίσης η Ελλάδα και η ανάκαμψη θα αργήσει 10 χρόνια

"Βαρύ φόρο" πληρώνει λόγω της κρίσης η Ελλάδα και η ανάκαμψη θα αργήσει 10 χρόνια
Σύμφωνα με ανάλυση του Business Insider, θα απαιτηθούν ακόμη 10 χρόνια πριν το ΑΕΠ επιστρέψει σε προ της κρίσης επίπεδα.

Παρά την πολυετή αυστηρή λιτότητα και τα επίπεδα ανεργίας που έχουν εκτοξευθεί, το ΑΕΠ θα βρίσκεται κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα ως το 2015, δηλαδή σχεδόν είκοσι χρόνια από την έναρξη της κρίσης.

Το Business Insider αναφέρει ότι οι κρίσεις χρέους «κοστίζουν» πάντα ακριβά στις κοινωνίες, με άνοδο της ανεργίας, απώλειες μισθών και τις προσδοκίες των πολιτών για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο να εξανεμίζονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οικονομικές θεωρίες, στο τέλος, φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η περίπτωση της Ελλάδας, όμως φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Oxford Economics, η προσαρμογή στην Ελλάδα αποδείχθηκε πολύ ακριβή.

Η δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ 2010 και 2013 έφθασε περίπου στο 18% του ΑΕΠ, περισσότερο δηλαδή από το αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009.

Σύμφωνα με τις ίδιες οικονομικές αναλύσεις, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν εφαρμόστηκε με ακρίβεια και έτσι δεν προήχθη ούτε η ανταγωνιστικότητα, ούτε οι επενδύσεις. Έτσι, με βάση τις προβλέψεις, απαιτούνται ακόμα 10 χρόνια για να δούμε... φως στην άκρη του τούνελ.

Όπως λένε οι ειδικοί, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο η λιτότητα, είναι ο τρόπος που εξαρχής εφαρμόστηκε.

Τελικά, οι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται πως οι περικοπές και ο σχεδιασμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κόστισαν στην Ελλάδα, μια χαμένη γενιά.

Μάλιστα το BusinessInsider, παρουσιάζει το χάρτη του κραχ του 1929 στις ΗΠΑ συσχετίζοντάς τον με την αργή ανάκαμψη της χώρας μας και σημειώνει πως λίγες χώρες έχουν βιώσει τόσο μεγάλη οικονομική κρίση στην ιστορία, όπως η παρούσα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ