Αλ.Τσίπρας: "Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη"

Αλ.Τσίπρας: "Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη"
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρσε για το περιοδικό "Der Spiegel" δήλωσε "Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διότι αγαπώ την Ευρώπη" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει τη διάλυσή της για ομόλογα αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Τονίζει πάντως ότι η ΕΚΤ έχει περάσει τη θηλιά στον λαιμό της Αθήνας παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αποφασίστηκε να μας δοθεί αέρας να αναπνεύσουμε και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θέλει να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ακόμη ότι δεν έχει επισκεφθεί το Βερολίνο διότι δεν έχει δεχθεί πρόκληση από την καγκελάριο και διαβεβαιώνει ότι, εάν η Άγγελα Μέρκελ του απευθύνει πρόσκληση, θα την αποδεχθεί αμέσως.

Το σημερινό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να λυθεί αυτό το πρόβλημα. "Μέσω ενός κουρέματος, μιας αναδιάρθρωσης ή ομολόγων η αποπληρωμή των οποίων θα συνδέεται με την ανάπτυξη. Το σημαντικότερο είναι όμως να λύσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα: Αυτό είναι η λιτότητα, η οποία οδήγησε το χρέος στα ύψη», δηλώνει ο κ. Τσίπρας. "Είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να σταματήσουν την μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ως τώρα πληρώνουν μόνο οι μικροί και όχι οι πλούσιοι. Θέλουμε όμως και να οργανώσουμε το κράτος πιο αποτελεσματικά", αναφέρει.

Ο κ. Τσίπρας ερωτάται ακόμη αν τον Ιούνιο θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης (bail-out), για να απαντήσει ότι "δεν θα το ονόμαζε έτσι" και να εξηγήσει: "Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη χρηματοδότησης. Τα τελευταία χρόνια όμως κάναμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε τώρα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να δανειστούμε χρήματα από τις αγορές. Για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε ανάπτυξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούμε διαφορετικά".

Αρνείται ωστόσο κατηγορηματικά την ιδέα ότι η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί "φιλανθρωπία": "Το θέμα είναι η κοινή ευθύνη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της, αυτό αφορά και τους εταίρους μας.Είναι λοιπόν απαραίτητο ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και πρέπει ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν συντομότερα, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με πρόγραμμα το οποίο οδήγησε την κοινωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά με ένα που θα μας φέρει ανάπτυξη".

Στην παρατήρηση μάλιστα ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελε να ακούσει η γερμανική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι, αν και κάποιοι πιστεύουν ότι για τις επενδύσεις είναι προϋπόθεση η μείωση των μισθών, στην Ελλάδα, όπου μειώθηκαν ήδη κατά 40%, δεν υπάρχει σχεδόν καμία νέα επένδυση, καθώς οι δανειστές είχαν ως στόχο την διάσωση των τραπεζών και δεν έλυσαν το θέμα της ρευστότητας. "Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον, θέλουμε να βγούμε από αυτή τη στενωπό. Μπορούμε όμως να δεσμευτούμε σε μέτρα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε", σημειώνει και αναφέρεται στον φορολογικό μηχανισμό, στην γραφειοκρατία, στο περιουσιολόγιο, στο κτηματολόγιο κλπ.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί τελευταία ο υπουργός Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα αυστηρός, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν αναμιγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Γερμανίας, στο ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών ή Καγκελάριος και περιμένει το ίδιο και από τους άλλους. Ερωτώμενος ωστόσο εάν συνέστησε στον κ. Βαρουφάκη να δίνει λιγότερες συνεντεύξεις, διευκρινίζει ότι ζήτησε από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου "λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις".

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί, αλλά δεν θα πωληθούν όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ