Η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι επαρκής και προμηνύει την παράταση του προγράμματος

Η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι επαρκής και προμηνύει την παράταση του προγράμματος
Η Ελλάδα κατάφερε να αποστείλλει ένα περιεκτικό και επαρκές πρόγραμμα όπως κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που προμηνύει ,αν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης,πως η Αθήνα θα εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας της που λήγει το Σάββατο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η απόφαση των δύο άλλων θεσμών - της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που πρέπει, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της Παρασκευής, να εξετάσουν τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Ο αξιωματούχος σημείωσε, όμως, ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι "στο ίδιο μήκος κύματος".

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο της ΕΕ, το ΔΝΤ έχει "ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις" σχετικά με τη λίστα. Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: "Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαροί (σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις), αλλά είναι μία νέα ελληνική κυβέρνηση με πολύ διαφορετικό πολιτικό όραμα. Πρέπει να δούμε εάν αυτό (η λίστα) θα επιτύχει τους στόχους". Η έγκριση της Κομισιόν δόθηκε πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδα), κατά την οποία αναμένεται τώρα ότι θα εγκρίνουν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, επιτρέποντας να σταλεί σε αρκετά κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης - μεταξύ αυτών και το ελληνικό - που πρέπει να δώσουν αντίστοιχες εγκρίσεις.

Αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ).

Η παράταση του προγράμματος αναμένεται να σταματήσει τον κίνδυνο μαζικών αναλήψεων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν λύνει την άμεση ανάγκη χρημάτων για το ελληνικό δημόσιο, αναφέρει το δημοσίευμα. "Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει χρήματα την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει το δημοσίευμα.