Πως σχολιάζει ο ξένος τύπος την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup

Πως σχολιάζει ο ξένος τύπος την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup
Η επίτευξη της συμφωνίας χθες στις Βρυξέλλες είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τα ξένα ΜΜΕ σήμερα. Με εκτεταμένα δημοσιεύματα σχολιάζουν τι έγινε χθες στο Eurogroup.

H ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegelγράφει"Grexit και πτώχευση αποφεύχθηκαν προς το παρόν",επισημαίνοντας πως η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες αφήνει πολλά ερωτήματα.

"Το πρόγραμμα παρατάθηκε για τέσσερις μήνες αλλά οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν ισχυρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων" γράφει η Die Welt.

Ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο - Επεκτάθηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα - Η Αθήνα δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαταράξει τα οικονομικά της" γράφει η γαλλική Le Monde.

"Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση κατά τέσσερις μήνες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα - Η Αθήνα θα παρουσιάσει ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα" γράφει η Figaro.

Περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών με αντάλλαγμα τον καθορισμό ενός καταλόγου άμεσων μεταρρυθμίσεων, βλέπει η ισπανική El Pais.

Σε συμφωνία οδηγήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα- Τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν οι πιστωτές τη Δευτέρα γράφουν οι Financial Times.

Εκτεταμένη αναφορά κάνουν οι διαδικτυακές πύλες και των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων στην συμφωνία του Γιούρογκρουπ η οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

"Γιούρογκρουπ, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες", γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία προσθέτει ότι "τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Γιούρογκρουπ ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό".

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι "η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera,"η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί "η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι". Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι "πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης".

"Στο τέλος του Γιούρογκρουπ τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων", σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για "νίκη όλων" και για "βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση" έστω και αν "δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο".

"Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ", γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.Eκτιμά ότι "είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Γιούρογκρουπ" και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως "πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ