Ποιοι θέλουν ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών τώρα και ποιοι αντιδρούν

Ποιοι θέλουν ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών τώρα και ποιοι αντιδρούν
Επιβάλλει η τρόικα την ατζέντα στην Ελλάδα για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων ειδικά στο θέμα των οφειλών των ιδιωτών; Η απάντηση είναι όχι καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά η τρόικα αποτελεί το … μέσον για συνολική λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στις συζητήσεις του ΥΠΑΝ με τα κλιμάκια της τρόικας βρίσκεται εντός ατζέντας το θέμα της συνολικής ρύθμισης κόκκινων δανείων και όχι μόνο των επιχειρηματικών.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών μάλιστα εστιαζόταν αν η ρύθμιση γίνει σε δόσεις ή εφάπαξ δηλαδή αν θα ξεκινήσει πρώτα με τις επιχειρήσεις και θα επεκταθεί στη συνέχεια στα νοικοκυριά. Στην υπόθεση όμως παρενέβησαν οι τράπεζες που είχαν πληροφόρηση για τις συζητήσεις και ζήτησαν η ρύθμιση να περιοριστεί στις επιχειρήσεις.

Άλλωστε εκείνες ήταν που είχαν ζητήσει μια συνολική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Και αυτό διότι είχε διαπιστωθεί ότι γίνονταν ρυθμίσεις δανείων οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν καθώς οι επιχειρηματίες προτιμούσαν να πληρώνουν δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς για να αποφύγουν τις ποινικές επιπτώσεις αλλά και προμηθευτές για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.

Έτσι προωθήθηκε η συνολική λύση που θα καθιστούσε και συνυπεύθυνους τους επιχειρηματίες για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Μια λύση που θα προβλέπει και την εμπλοκή ανεξάρτητων συμβούλων που θα εκπονούν επιχειρηματικά σχέδια επιβίωσης αν αυτό είναι δυνατόν.

Στους ιδιώτες βέβαια τα πράγματα είναι πιο σύνθετα αν και στο ΥΠΑΝ κυριαρχεί η άποψη με την οποία είναι σύμφωνη η Τρόικα (δεν επιχειρεί να την επιβάλλει) πως θα πρέπει αφού πλέον καταργείται το μέτρο της αναστολής των πλειστηριασμών θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που δίνουν συνολικές λύσεις στο πρόβλημα. Αυτό δεν ικανοποιεί τις τράπεζες οι οποίες εξυπηρετούνται έστω και από προσωρινές ρυθμίσεις ειδικά στο σκέλος των στεγαστικών δανείων και αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις και διαγραφές που θα επηρέαζαν τη χρηματοοικονομική τους εικόνα.

Ανεξάρτητα πάντως από τις επιδιώξεις της κάθε πλευράς είναι σαφές πως ο κύβος έχει ριφθεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο όχι μόνο στα επιχειρηματικά αλλά και τα δάνεια των ιδιωτών.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ