Απόλυση για τους μη αποδοτικούς

Απόλυση για τους μη αποδοτικούς
Την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που δε αποδίδουν ζήτησε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη

που παρεχώρησε στην ΝΕΡΙΤ.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως η τρόικα στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση όταν λέει ότι θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, είπε ότι για να επιτευχθεί αυτό, μακροπρόθεσμα, χρειάζεται πρωτίστως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, με διευρυμένη φορολογική βάση.

«Αν δεν δούμε αυτή τη βελτίωση στις εξαγωγές, η ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη» προειδοποίησε.

Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί είτε μέσω της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, είτε μέσω της χρησιμοποίησης μέρους του αποθεματικού του ΤΧΣ, είτε με νέα στήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η ρυθμιστή αρχή πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» σημείωσε, προειδοποιώντας πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το χρέος επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωσή του στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι απαραίτητο ένα κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω άλλων τρόπων» επισήμανε.