Εστηναν εταιρείες-φαντάσματα και εισέπρατταν επιστροφές «μαμούθ» – Ζημία 13,4 εκατ. για το Δημόσιο

Σε εκτεταμένες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης
Ένα καλοστημένο κύκλωμα που κατάφερνε να λαμβάνει επιστροφές «μαμούθ» έφερε στο φως η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με επικεφαλής τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ασυνήθιστα υψηλή επιστροφή φόρου, ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, για ένα και μόνο οικονομικό έτος, σε πλέγμα νεοσύστατων εταιρειών.
Με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η Αρχή εντόπισε οργανωμένη δράση συγκεκριμένων προσώπων που φέρονται να δημιούργησαν εταιρείες μέσω των οποίων έκαναν εικονικές συναλλαγές με εικονικούς προμηθευτές, προκειμένου να εμφανίσουν υπέρογκα πιστωτικά υπόλοιπα και να εισπράξουν επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εμπλεκόμενες εταιρείες ήταν κατά κανόνα Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), μονοπρόσωπες, συστάθηκαν όλες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και διέθεταν ελάχιστο κεφάλαιο.
Παρά την πρόσφατη ίδρυσή τους, εμφάνιζαν υψηλότατο τζίρο μέσα σε λίγους μόνο μήνες, ενώ οι συναλλαγές τους περιορίζονταν σε έναν μικρό αριθμό πελατών και προμηθευτών.
Προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι όλες οι οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις των εμπλεκομένων εταιρειών υπογράφονταν από άτομο γνωστό στις Αρχές για συμμετοχή και σε άλλες ύποπτες υποθέσεις.
Πρόκειται για λογιστή που εμφανίζεται και σε άλλες υποθέσεις που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Αρχής κατά τη Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Πώς δρούσαν
Το σχέδιο ήταν απλό, αλλά αποτελεσματικό. Οταν η ΑΑΔΕ προχωρούσε στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων – σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο – τα επιστρεφόμενα ποσά πιστώνονταν στους εταιρικούς λογαριασμούς. Από εκεί, τα χρήματα αποσύρονταν είτε άμεσα σε μετρητά είτε μεταφέρονταν σε λογαριασμούς τρίτων.
Οι επιστροφές φόρου αποτελούσαν, ωστόσο, μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι ελεγχόμενες εταιρείες πρόλαβαν να δημιουργήσουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική ζημία για το Δημόσιο εκτιμάται σε τουλάχιστον 13,4 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδική αναφορά γίνεται στο ρόλο φυσικών προσώπων που φέρονται να λειτούργησαν ως «αχυράνθρωποι», προκειμένου να αποκρυφθούν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του κυκλώματος.
Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχώρησαν σε εκκαθάριση των δηλώσεων χωρίς να διενεργηθεί ενδελεχής έλεγχος.
Η Αρχή, αξιολογώντας τα στοιχεία που προέκυψαν, προχώρησε ήδη σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων προσώπων. Παράλληλα, διαβίβασε το πολυσέλιδο πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος πλέον καλείται να διερευνήσει την τέλεση βαρύτατων κακουργηματικών πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.