ΕΚΤ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,5%.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, συμφωνα με την ΕΚΤ, εντείνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,1% τους επόμενους 12 μήνες – από 3,3% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της σχετικής μέτρησης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,5%.

Η έρευνα δημοσιοποιείται την ώρα που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να αρχίσουν να μειώνουν το βασικό επιτόκιο από το υψηλό ρεκόρ του 4%, πιθανότατα τον Ιούνιο, οπότε και ελπίζουν να έχουν περισσότερα στοιχεία που θα τους παρέχουν εγγυήσεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει με ασφάλεια στο 2%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης συναντώνται εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Απριλίου. Εν τω μεταξύ, η Eurostat θα ανακοινώσει την Τετάρτη τον πληθωρισμό Μαρτίου για τις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να αναμένουν περαιτέρω συγκράτηση, στο 2,5%. Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία για τις τιμές από τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε μικρή αισιοδοξία των καταναλωτών για την οικονομία, καθώς προβλέπουν συρρίκνωση κατά 1,1% τους επόμενους 12 μήνες – αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν παρέμειναν αμετάβλητες στο 10,9%, ενώ τα εισοδήματα -σε ονομαστικές τιμές- εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,4% – από 1,2% τον Ιανουάριο.

Τέλος, οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,4% – από 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παρέμειναν αμετάβλητες στο 5,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ