ΗΠΑ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το shutdown - 5 μέρες για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης

ΗΠΑ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το shutdown - 5 μέρες για την χρηματοδότηση της κυβέρνησης

Το Κογκρέσο έχει κλείσει την κυβέρνηση 14 φορές από το 1981, αν και τα περισσότερα από αυτά τα κενά χρηματοδότησης έχουν διαρκέσει μόνο μία ή δύο ημέρες.

 

 

Η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ σχεδιάζουν να ακολουθήσουν έντονα διαφορετικούς δρόμους σε μια μάχη υψηλών δαπανών, με μόλις πέντε ημέρες να απομένουν μέχρι την προθεσμία που θα μπορούσε να αναγκάσει μεγάλα τμήματα της κυβέρνησης να κλείσουν για τέταρτη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία σχεδιάζει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης με διακομματική υποστήριξη που θα κρατούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε λειτουργία μετά την εξάντληση των τρεχόντων χρημάτων τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (04:00 GMT Κυριακή), δίνοντας στους διαπραγματευτές περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουν για τις δαπάνες ολόκληρου του έτους .

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με το Reuters, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, με στόχο να συγκρατήσει μια εξέγερση από σκληροπυρηνικά μέλη της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, θα προχωρήσει με τέσσερα νομοσχέδια δαπανών για ολόκληρο το έτος που αντικατοπτρίζουν συντηρητικές προτεραιότητες και δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν νόμος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από τις δημοσιοποιήσεις οικονομικών δεδομένων έως τα επιδόματα διατροφής, θα ανασταλεί από την Κυριακή, εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία. Στην Ουάσιγκτον, ο Εθνικός Ζωολογικός Κήπος λέει ότι θα πρέπει να περιορίσει το αποχαιρετιστήριο πάρτι για τρία γιγάντια πάντα πριν επιστρέψουν στην Κίνα.

Το Κογκρέσο έχει κλείσει την κυβέρνηση 14 φορές από το 1981, αν και τα περισσότερα από αυτά τα κενά χρηματοδότησης έχουν διαρκέσει μόνο μία ή δύο ημέρες. Αν και ενοχλητικές, δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο, η Moody's προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ένα κλείσιμο αυτή τη φορά θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ AAA, καθώς θα υπογραμμίσει πώς η πολιτική πόλωση επιδεινώνει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι είχαν στόχο να σταματήσουν το κλείσιμο φέτος, όταν συμφώνησαν τον Μάιο, στο τέλος μιας αντιπαράθεσης για το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, να δαπανήσουν 1,59 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Οι νομοθέτες στη δεξιά πλευρά του ΜακΚάρθι απέρριψαν έκτοτε αυτόν τον αριθμό, ζητώντας περικοπές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και όταν πιο μετριοπαθή μέλη του κόμματός τους, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, εξέφρασαν την υποστήριξη για το συμφωνημένο σχέδιο.

Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα του συνολικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ο οποίος θα ανέλθει σε 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για αυτό το οικονομικό έτος. Οι νομοθέτες δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπών σε δημοφιλή προγράμματα παροχών όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με ισχνή πλειοψηφία 221-212 και έχουν λίγες ψήφους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι σκληροπυρηνικοί απείλησαν να εκδιώξουν τον ΜακΚάρθι από τον ηγετικό του ρόλο, εάν βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει τη νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ