Γιατί «σπρώχνονται» στην ουρά για συνταξιοδότηση

Γιατί «σπρώχνονται» στην ουρά για συνταξιοδότηση

Περίπου 30%  περισσότερες ήταν  οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση, οι οποίες υπεβλήθησαν το 2020 σε σχέση με εκείνες του 2019. Για το 2021 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση και αυτό φάνηκε και από τις αιτήσεις που υπέβαλλαν οι εκπαιδευτικοί.

Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί για το 2021, υποχρεώθηκαν μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 10 Μαρτίου, αντί τις 10 Απριλίου που ήταν η προθεσμία με το προηγούμενο καθεστώς.

koutro.jpg

Ο αριθμός των αιτήσεων είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020, χωρίς να έχει βέβαια λήξει η προθεσμία για την ανάκληση των αιτήσεων που είναι ένας μήνας από την ημερομηνία της αρχικής αίτησης.

Γιατί όμως παρατηρείται γενικότερα αυτή η αύξηση;

Υπάρχει ασφαλώς ο παράγοντας της οικονομίας που επηρεάζει τις αποφάσεις των εργαζομένων.

Είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε μια κατάσταση που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του τζίρου τους ή ακόμη και μηδενισμού του, οι οποίοι επιλέγουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον βεβαίως έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, αντί να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα όπως θα συνέβαινε σε κανονικές συνθήκες.

Είναι πολλοί μισθωτοί που καλούνται να ζήσουν για πολλούς μήνες τώρα με επίδομα 534 ευρώ ή επίδομα ανεργίας.

Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι από όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα που καταφεύγουν στη σύνταξη, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο εισόδημα , ειδικά όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και να συνυπολογίσουμε και τη δυνατότητα που έχουν πλέον όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, έμποροι κ.λ.π. να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης και να συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο μια από τις πιο βασικές αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, είναι η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την αλλαγή στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αλλά και στις επικουρικές συντάξεις , στα εφάπαξ βοηθήματα κ.λ.π.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δεδομένες τις ανατροπές από 1/1/2022 και κυρίως εργαζόμενοι στο Δημόσιο επιλέγουν να αποχωρήσουν άρον – άρον προκειμένου να αποφύγουν επώδυνες αλλαγές.

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει με βάση και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Από 1/1/2022 τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονται στο 62ο έτος για όσους συμπληρώνουν τα 40 έτη ασφάλισης , μαζί με 7 πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωρίσουν και στο 67ο έτος για όλους τους υπόλοιπους. Για τις μειωμένες συντάξεις και για τους ασφαλισμένους στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων παραμένει το όριο ηλικίας των 62 ετών.

Αυτά όμως είναι τα γενικά ηλικιακά όρια , χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα όρια.

Όσοι έχουν θεμελιώσει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μέχρι 31/12/2021 , δηλαδή όσοι έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια ασφάλισης και τα ηλικιακά όρια, όπου αυτά απαιτούνται , μπορούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα όποτε θέλουν ακόμη και μετά την 1/1/2022 με χαμηλότερα ηλικιακά όρια.

Με απλά λόγια όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2021 , έχουν τη δυνατότατα να συνεχίσουν την εργασίας τους και να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης , δηλαδή έχουν κατοχυρώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το μεταβατικό ηλικιακό όριο το οποίο προβλέπει ο νόμος 4336/2015. Για τις κατηγορίες αυτές ο νόμος προβλέπει ότι διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμη και όταν το ηλικιακό όριο το συμπληρώνουν μετά την 1/1/2022.

Παράλληλα δεν προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κύριων ή των επικουρικών συντάξεων ούτε των εφάπαξ βοηθημάτων.

Αυτά ισχύουν και θα ήταν χρήσιμο από την πλευρά της Κυβέρνησης να υπάρχουν οι αντίστοιχες διευκρινήσεις , διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, προκειμένου να αποφύγουμε μια ακόμη μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, μέσα από τις οποίες ζημιώνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αφού καταλήγουν σε χαμηλότερες συντάξεις , αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα που πιέζεται οικονομικά.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ