Η εφορία, η πανδημία και οι τέσσερις εκκρεμότητες του Σεπτεμβρίου

Η εφορία, η πανδημία και οι τέσσερις εκκρεμότητες του Σεπτεμβρίου

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αλλά και οι φορολογούμενοι γενικότερα τους τελευταίους έξι μήνες σίγουρα δεν έχουν στερέψει από απορίες και ερωτήματα. Απορίες οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όσο αυξάνονται οι νόμοι και οι εγκύκλιοι που σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα που επιφέρουν τα ζητήματα υγείας που έχουν σχέση με την με την πανδημία του covid-19.

Στα πλαίσια αυτών μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής :

Θέμα 1ο : Επιστροφή δώρου Πάσχα και εισφορών δώρου Πάσχα που αναλογούν στην κρατική συμμετοχή.

Γεγονός είναι ότι έχει καθυστερήσει πολύ η συγκεκριμένη καταβολή, δεδομένου ότι επιχειρήσεις έχουν καλύψει από την ήδη μειωμένη ρευστότητα τους την πληρωμή του δώρου Πάσχα , αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Χαρακτηριστικά οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι για άλλη μία φορά έκανα ένα άτοκο δάνειο στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα πάντως με τηλεοπτική συνέντευξή του υπουργού εργασίας , η καταβολή αναμένεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου και έως τις 15/9 , χωρίς όμως να προσδιορίσει απόλυτα το χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες , ώστε οι δικαιούχοι επαγγελματίες να τα λάβουν όταν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές από το κράτος.

Θέμα 2ο : Παράταση αναστολής οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1200/2020 που δημοσιεύθηκε αναστέλλεται μέχρι και τις 30/04/2021 η είσπραξη των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού COVID-19.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής αυτών με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι δικαιούχοι ανάλογα με τις εκάστοτε εγκυκλίους είχαν δικαίωμα αναστολής πληρωμής οφειλών μηνών Μαρτίου και Απριλίου για έως τις 31/8, μηνός Μαΐου για έως τις 30/9 και μηνός Ιουνίου για έως τις 31/10. Όλες αυτές οι οφειλές που έχουν ανασταλεί και δεν έχουν πληρωθεί θα μεταφερθούν για τις 30/4/2021, ενώ σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου αναμένεται να δοθεί τότε δυνατότητα υπαγωγής τους σε 12 μήνη άτοκη ρύθμιση ή 24 μήνη χαμηλότοκη ρύθμιση.

Αυτονόητο όμως είναι βέβαια ότι οι τρέχουσες οφειλές και οι δόσεις ρυθμίσεων μηνών Ιουλίου και μετά θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά , καθώς και όποιες άλλες οφειλές δεν έχουν δικαίωμα αναστολής.

Θέμα 3ο Μειώσεις ενοικίων μηνών Σεπτεμβρίου 2020 και 3η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής , σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού οικονομικών κου Σταικούρα.

Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένονται αποφάσεις για συνέχιση του μέτρου υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40% των ενοικίων επιχειρήσεων για τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επίσης αναμένεται να θεσπιστεί η διαδικασία για τη μείωση των ενοικίων σε εθελοντική βάση.

Θέμα 4ο Δηλώσεις covid για μειωμένα ενοίκια.

Πολλοί φορολογούμενοι έχουν παραπονεθεί ότι δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τις ανάλογες δηλώσεις , διότι δεν πρόλαβαν να αντιληφθούν την υποχρεωτικότητα αλλά και την σημασία της συμπλήρωσης. Επίσης αρκετοί φορολογούμενοι θέλουν να προβούν σε διορθώσεις τω ήδη υποβεβλημένων δηλώσεων covid. Μέχρι στιγμής δεν μπορούσε να γίνει τίποτα από τα δύο με συνέπεια να υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να έχαναν οι φορολογούμενοι τις εκπτώσεις που δικαιούνται σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1193/2020 .

Το υπουργείο οικονομικών και η ΑΑΔΕ έστω και αργά αντιλήφθηκαν το πρόβλημα που υπήρχε και έτσι σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου θα προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής από την 4η Σεπτεμβρίου έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2020 των δηλώσεων περί μεταβολής του μισθώματος (Δηλώσεις Covid):

α) αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και

β) τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω χρονική προθεσμία θα ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν την υποβολή των Δηλώσεων Covid. Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020, καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020, μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020.

*Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου είναι Λογιστής - Φοροτεχνικός με άδεια Α’ Τάξεως από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι διαχειριστής της φοροτεχνικής εταιρείας Pantelis & Partners Tax and Accounting Specialists και αντιπρόεδρος της επιτροπής φοροτεχνικών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ειδικεύεται σε θέματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θέματα κατοίκων εξωτερικού και φορολογίας παγκόσμιου εισοδήματος, φορολογικών ελέγχων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Δείτε όλα τα άρθρα του Ηλία Χατζηγεωργίου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ