Γιατί ο Covid δεν θα "βουλιάξει" τις τιμές των ακινήτων

Γιατί ο Covid δεν θα "βουλιάξει" τις τιμές των ακινήτων

Βρισκόμαστε στη μέση της καλοκαιρινής σεζόν και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς, από τη μία στιγμή στην άλλη, τα πράγματα στην τουριστική αγορά διαμορφώθηκαν λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης με αιτία την  πανδημία (COVID-19): πολύ χαμηλά επίπεδα με πληρότητες να φτάνουν μέχρι και 20%. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην τουριστική ελληνική αγορά.

Πιστεύω ότι στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θα έχουν αυξηθεί οι πληρότητες και οι ζημιές θα περιοριστούν λόγω ενός καλύτερου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ο φόβος πολλών ξένων να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα έφερε τα πάνω κάτω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την υφήλιο.Η Ελλάδα διαχειρίστηκε αυτή την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολύ λίγα κρούσματα.

Παρότι έχουν έρθει χιλιάδες τουρίστες από άλλες χώρες τα καθημερινά κρούσματα παραμένουν πολύ λίγα. Έτσι παρατηρείται μεγαλύτερη έλευση τουριστών λόγω αυτού του γεγονότος.Ήδη πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης από το εξωτερικό το έχουν κάνει πρώτο θέμα με αποτέλεσμα η χώρα μας αναλογικά να έχει περισσότερους επισκέπτες από άλλες χώρες στην Μεσόγειο και όχι μόνο.

Το καλό για τους τουρίστες που έχουν επισκεφθεί ή θα επισκεφθούν την χώρα μας, είναι ότι θα απολαύσουν τις παραλίες, τα εστιατόρια, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς ουρές και συνωστισμούς. Επίσης οι τιμές σίγουρα θα είναι καλύτερες από άλλες χρονιές όπως και το service πολύ καλύτερο.

Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που έχουν αναφερθεί στην μεγάλη πτώση τιμών. Αυτές οι πληροφορίες είναι λανθασμένες και έρευνες οι οποίες εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα και αυτά τα συμφέροντα τα γνωρίζουμε: πολλοί που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν σε επενδυτικά η τουριστικά ακίνητα θα ήθελαν να δουν την αγορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να τοποθετηθούν.

Είναι σίγουρο ότι οι δείκτες στις τιμές των ακινήτων είναι προς τα κάτω λόγω του ότι έχουμε μειωμένες αγοροπωλησίες αλλά δεν μπορεί να υπάρξει μετρό τιμών αν δεν περάσουν έξι μήνες. Οι περισσότεροι θυμούνται ότι την εποχή του μνημονίου και της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας που ξεκίνησε το 2008, οι τιμές παρουσίασαν έντονες πτωτικές τάσεις από το 2011 ως το 2015 και ειδικά από αυτούς που ήταν υπέρ-δανεισμένοι ή από εταιρείες που πτώχευσαν λόγω αυτής της ύφεσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από την ευρωπαϊκή κοινότητα προ τις ελληνικές τράπεζες και την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πίεση στους δανειολήπτες, να έχουν παγώσει πλειστηριασμοί και να υπάρχουν κατά την γνώμη μου στο άμεσο μέλλον στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση. Είναι σίγουρο ότι δεν θα ξαναζήσουμε την πτώση τιμών της περιόδου 2011 -2015. Είναι σίγουρο επίσης ότι θα υπάρξει μείωση εσόδων από επιχειρήσεις ειδικά στην τουριστική αγορά, αύξηση ανεργίας και μείωση τζίρου σε πάρα πολλές επιχειρήσεις γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει την απαραίτητη σοβαρή οικονομική αντιμετώπιση και στους πολίτες και στις εταιρείες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εωσότου βρεθεί -και ευελπιστούμε να βρεθεί- το εμβόλιο και το φάρμακο και να μην έχουμε την επόμενη χρονιά την ίδια κατάσταση.

*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων

Δείτε τα άρθρα του Γιάννη Ρεβύθη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ