Αναδρομικά 11 μηνών για όλους τους συνταξιούχους: Ποια λύση πρέπει να δοθεί

Αναδρομικά 11 μηνών για όλους τους συνταξιούχους: Ποια λύση πρέπει να δοθεί

Η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέμεναν οι συνταξιούχοι τους τελευταίους μήνες είναι πλέον δεδομένη.   Ειδικότερα η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει αναδρομικά 11 μηνών για όσους   ελάμβαναν σύνταξη την περίοδο από 1/6/2015 μέχρι 13/5 /2016  και είχαν υποστεί τις γνωστές περικοπές.

Περικοπές που αφορούν στα δώρα εορτών και επιδόματα θερινών διακοπών, σε περικοπές 12% σε ποσά κύριων συντάξεων άνω των 1300 ευρώ, περικοπές από 5% μέχρι και 20% για συντάξεις κύριες και επικουρικές άνω των 1000 ευρώ, κλιμακούμενες ανάλογα με το ύψος της σύνταξης καθώς και σε επικουρικές συντάξεις άνω των 200 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2015 είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές αυτές με την υπ’ αριθ. 2287/2015 απόφαση του ΣτΕ, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, έτσι ώστε να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις από τότε.

Και να θυμίσουμε επίσης ότι οι περικοπές εξακολουθούν να γίνονται μέχρι σήμερα, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διόρθωση.

Όπως είναι γνωστό μετά την απόφαση του Ιουνίου του 2015, ακολούθησε κύμα προσφυγών από τους συνταξιούχους. Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε η Κυβέρνηση μέσω του ΕΦΚΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα μετά και την ψήφιση του νόμου 4387/2016 του επονομαζόμενου νόμου Κατρούγκαλου.

Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την πρότυπη δίκη που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου του 2020, είναι οπωσδήποτε βολική για την Κυβέρνηση. Όχι ότι είναι ευκαταφρόνητο το ποσό των 3,9 δις ευρώ που θα πρέπει να δαπανηθεί για την υλοποίηση της απόφασης , αλλά με δεδομένο ότι οι περικοπές συνεχίζονται όπως ήδη αναφέραμε μέχρι και σήμερα, το ποσό θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιο, εάν η διάρκεια των αναδρομικών περιελάμβανε την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015, έστω μέχρι τις 31/12/2018.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι πότε θα δοθούν τα αναδρομικά και σε ποιους. Το πότε, θα απαντηθεί από ότι φαίνεται από την Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διάκριση ανάμεσα σε όσους έχουν και όσους δεν έχουν καταθέσει δικαστικές προσφυγές .

Η Κυβέρνηση λοιπόν θα καθορίσει τον τρόπο και το χρόνο καταβολής των αναδρομικών με βάση και τις αντοχές της οικονομίας , αλλά παράλληλα η απόφαση δεν μπορεί παρά να αφορά όλους τους συνταξιούχους εκείνης της περιόδου.

Άλλη επιλογή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

Γιατί, μεταξύ των άλλων, η επιλογή που έγινε από την Κυβέρνηση της πρότυπης δίκης είναι προφανές ότι είχε ως στόχο να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και να μη μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι αυτή που είπαμε και προσδιορίζει το χρόνο των αναδρομικών στους 11 μήνες για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι 13 Μαίου του 2016.

Αυτή λοιπόν η απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους και όσους δηλαδή δεν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραλογισμός και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα για χιλιάδες προσφυγές, με μεγάλη καθυστέρηση για δικαίωση αλλά και οικονομική επιβάρυνση για την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ