Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων και τα πρόστιμα

Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων και τα πρόστιμα

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 29/7. Η παράταση αυτή αντί να ανακουφίσει κάπως εμάς τους λογιστές, μάλλον μας εξόργισε. Καταρχάς η παράταση αυτή είχε κριθεί αναγκαία και είχε δοθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος που έχουμε επιφορτιστεί με όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, η παράταση αυτή δεν αρκεί. Επίσης, δόθηκε πολύ αργά. Αν είχε δοθεί ένα μήνα νωρίτερα, θα μπορούσαμε να εργαστούμε όλο αυτό το διάστημα πολύ πιο οργανωμένα.

Ο αντίλογος είναι ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, οπότε δεν μπορεί να ορίσει μια ημερομηνία που υπερβαίνει την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Έχουμε λοιπόν από τη μία την ανάγκη του κράτους, από την άλλη την πρακτική αδυναμία των λογιστών να υποβάλλουν σωστά τις δηλώσεις, όταν από τον Μάρτιο είμαστε σε μια διαρκή κατάσταση επείγοντος να μελετάμε και να διεκπεραιώνουμε καινούριες υποχρεώσεις.

Η λύση είναι απλή: να ισχύσει μεν η προθεσμία, ωστόσο να ανασταλούν για φέτος τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Τι πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο; Μπαίνουν σε απόλυτη προτεραιότητα οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που πράγματι θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα. Οι λογιστές γνωρίζουμε τις δηλώσεις που είναι μηδενικές ή πιστωτικές και θα τις αφήσουμε για μετά την προθεσμία της 29ης Ιουλίου. Αν δεν υπάρχει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, τότε δεν υπάρχει καμία συνέπεια για υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών δηλώσεων μετά την προθεσμία. Ακόμα όμως και αν υποβληθεί εκπρόθεσμα μια χρεωστική δήλωση, θα υπάρξει προσαύξηση, αλλά δεν θα είναι μεγάλη. Θα είναι το 0,72% στο 1/8 του φόρου, για ένα μήνα καθυστέρησης. Μετά βέβαια θα αυξάνεται γεωμετρικά, καθώς στο δεύτερο μήνα θα έχουμε την προσαύξηση επί τρία και μετά στον τρίτο μήνα καθυστέρησης την ίδια προσαύξηση επί έξι. Συνήθως όμως η προσαύξηση αυτή θα είναι μικρή. Δεν θα είναι 100 ευρώ πρόστιμο για μια μέρα καθυστέρησης ενός ιδιώτη, 250 ευρώ πρόστιμο για μια μέρα καθυστέρησης μιας επιχείρησης με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ πρόστιμο για μια μέρα καθυστέρησης μιας επιχείρησης με διπλογραφικά βιβλία.

Για να έχει νόημα αυτή η απόφαση θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα. Και μάλιστα να αφορά όχι μόνο τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, αλλά και κάθε τύπου δήλωσης για το 2020. Οι λογιστές και τα λογιστικά γραφεία έχουμε επιβαρυνθεί με τρόπο που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η διοίκηση ώστε να ελαφρύνει το φορτίο μας και να μας βοηθήσει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά, για το καλό όλων.

"Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."

Άλλα άρθρα του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου στο fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ