Η επιβράβευση πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών – Τα προγράμματα μέχρι το τέλος Ιουλίου

Η επιβράβευση πράσινων και κόκκινων δανειοληπτών – Τα προγράμματα μέχρι το τέλος Ιουλίου

Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους από την 1η Ιουλίου 2020. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά όσους δανειολήπτες επλήγησαν από την κρίση του covid19. Το πλεονέκτημα του νέο πλαισίου είναι οτι θα επιβραβεύσει τους συνεπείς δανειολήπτες και συγκεκριμένα αυτούς που το δάνειο τους ήταν ενήμερο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Ταυτόχρονα θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των μη εξυπηρετούμενων και των καταγγελμένων δανείων και το κράτος θα επιδοτεί τη δόση του δανειολήπτη.

Οι συνεπείς δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα εφόσον το υπόλοιπο του δανείου είναι έως 300.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 300.000 ευρώ, ενώ η αξία της υπόλοιπης περιουσίας τους δεν θα λαμβάνεται υπόψη. Επίσης οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 50.000 ΕΥΡΩ. Ο δανειολήπτης θα λάβει έως 600 ΕΥΡΩ από το δημόσιο και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα φτάνει το 90% της δόσης, το δεύτερο στο 75% και το τρίτο στο 50%.

Στο νέο πρόγραμμα θα εντάσσονται και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ο δανειολήπτης θα λαμβάνει έως 500 ΕΥΡΩ από το δημόσιο . Το πρώτο τρίμηνο θα λαμβάνει επιδότηση 80%, το δεύτερο 65% και το τρίτο 40% . Ως προϋπόθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τίθεται η αντικειμενική αξία που θα είναι έως 200.000 ΕΥΡΩ και το υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να είναι εως 250.000 ΕΥΡΩ. Οι καταθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 30.000 ΕΥΡΩ.

Για τα κόκκινα δάνεια οι προϋποθέσεις θα είναι πιο αυστηρές. Το υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να είναι έως 200.000 ΕΥΡΩ , η αντικειμενική αξία έως 130.000 ΕΥΡΩ και οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ΕΥΡΩ. Ο δανειολήπτης θα λαμβάνει έως 400 ΕΥΡΩ επιδότηση από το κράτος και το πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα ανέρχεται στο 70%, το δεύτερο στο 55% και το τρίτο στο 30%. Παράλληλα τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια και ειδικότερα έως 25.000 ευρώ για ένα άτομο. Έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και προστίθενται 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα τρέχει παράλληλα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας του Νόμου 4605/2019. Όσοι ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος μπορούν να πετύχουν διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας. Ταυτόχρονα μπορεί να επιτευχθεί αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις και χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου. Τέλος και σε αυτή τη περίπτωση ο δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο μπορεί να επωφεληθεί με επιδότηση της δόσης από το κράτος σε ποσοστό από 20% έως 50%. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριό. Για παράδειγμα νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, η κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Το σημαντικό που πρέπει να έχουν κατά νου οι δανειολήπτες που θέλουν να λάβουν κρατική επιδότηση είναι ότι η προθεσμία για όλα τα προγράμματα αν δεν δοθεί άλλη παράταση θα λήξει στις 31/7/2020.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ