Μέτρα απλά  και αποτελεσματικά για την ανάσχεση της ανεργίας

Μέτρα απλά  και αποτελεσματικά για την ανάσχεση της ανεργίας

Νέα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων εξήγγειλε η Κυβέρνηση πολλά από τα οποία εφαρμόζονται από τις αρχές Ιουνίου. Προφανώς δεν περιμένουμε να γίνουν θαύματα μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την έλευση της πανδημίας.

Σε μια χώρα που ο τουρισμός και ο τομέας της εστίασης αποτελούν τη «βαριά» της βιομηχανία, είναι αδύνατο να αποτραπεί η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας. Γιατί, τα πήγαμε καλά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε και για το επόμενο διάστημα. Γιατί η κρίση, υγειονομική και οικονομική, έχει πλήξει όλο τον πλανήτη και σχεδόν όλες τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα είχε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη προσέλευση τουριστών.

Ήδη έχουν χαθεί 2 μήνες , ενώ για τους επόμενους είναι αμφίβολο αν εξασφαλίσουμε έστω το 30% των επισκεπτών του 2019. Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός και η εστίαση . Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μείωση του τζίρου τους, όπως είναι φυσικό μέσα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και καλώς ελήφθησαν.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα έχουμε αύξηση της ανεργίας. Αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το θέμα είναι να καταφέρουμε μέσα από τα καλύτερα δυνατά μέτρα να περιορίσουμε όσο γίνεται την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.

Τα μέχρι τώρα μέτρα που εφαρμόστηκαν, παρά τα επιμέρους προβλήματα , ήταν μια ανακούφιση για τους πληττόμενους.

Τα νέα μέτρα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά και ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την πολυπλοκότητά τους και επομένως με τη γραφειοκρατία.

Ένα απλό μέτρο κατανοητό, απλό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό θα ήταν η επιχορήγηση του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών στο 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και κλάδους, για τους επόμενους 5 τουλάχιστον μήνες και με την υποχρέωση από την πλευρά τους της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Έτσι μπορεί να υπολογίσει η κάθε επιχείρηση με απλό σχετικά τρόπο τα έξοδά της και να προγραμματίσει τη λειτουργία της για το επόμενο διάστημα.

Όλα βέβαια αυτά αφορούν την τρέχουσα περίοδο.

Υπάρχει ασφαλώς και η αμέσως επόμενη ημέρα, όπου η Ελλάδα όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες , θα πρέπει να δουν με προσοχή πως θα αξιοποιήσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Ειδικότερα πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα 32 ή συνολικά μαζί με το ΕΣΠΑ τα 50 ενδεχόμενα δις ευρώ.

Είναι ασφαλώς μια νέα ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο, που δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τη μεταποίηση, την πράσινη ανάπτυξη, την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου κ.λ.π.

Οι αποφάσεις σαφώς είναι πολιτικές σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έδειξε ότι οι σωστές αποφάσεις λαμβάνονται όταν αξιοποιούνται οι ειδικοί και η γνώση τους.

Μετά από αυτή την εμπειρία η Κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί μια αντίστοιχη ομάδα Τσιόδρα για την οικονομία

Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αν και τα θέματα της οικονομίας είναι σαφώς πιο σύνθετα.

*Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το 2009, εξελέγη βουλευτής ενώ υπηρέτησε ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την κρίσιμη περίοδο 2009-2012.

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιώργου Κουτρουμάνη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ