Το πρόγραμμα συνεργασία και το «κούρεμα» σε μισθό και δώρο Χριστουγέννων

Το πρόγραμμα συνεργασία και το «κούρεμα» σε μισθό και δώρο Χριστουγέννων

Αυτά είναι τα τρία "κλειδιά" του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ;

1) ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ;

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%. Αυτό σημαίνει ότι, οι 40 ώρες του συμβατικού εβδομαδιαίου ωραρίου, επί πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης, είναι δυνατόν να μειωθούν μέχρι και τις 20 ώρες.

2)ΠΩΣ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ;

Το κράτος, με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, καλύπτει οικονομικά το 60% του καθαρού μισθού. Η οικονομική ενίσχυση αυτή, υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών του εργαζομένου και αντιστοιχεί στο χρόνο κατά τον οποίο ο τελευταίος δεν εργάζεται.

3) ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ;

Το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου δε θα καταβληθούν ολόκληρα. Αναλογία αυτών, θα αποδοθεί στον εργαζόμενο, από τον εργοδότη και από το κράτος ως εξής :

Ο μεν εργοδότης, θα καταβάλλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου μισθού για τις ώρες πραγματικής απασχόλησης του εργαζομένου. Η αναλογία αυτή δηλαδή, θα υπολογιστεί επί των μεικτών αποδοχών που θα λάβει ο εργαζόμενος για τις ώρες που πραγματικά απασχολήθηκε.

Το δε κράτος, θα καταβάλλει αναλογία Δώρου Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, που υπολογίζεται επί της οικονομικής ενίσχυσης που λαμβάνει ο εργαζόμενος για το χρόνο που δεν εργάζεται. Η αναλογία αυτή δηλαδή θα υπολογιστεί επί του 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων για τις ώρες που δεν εργάστηκαν.

Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει πολύχρονη εμπειρία και πείρα συμβουλεύοντας δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Επιχειρήσεις σε εργασιακά θέματα. Διατέλεσε Σύμβουλος σε τρία Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπήρξε επί έτη ενεργό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Μεσολαβήτης, Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε). Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων και σε εφημερίδες.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://dikigorosergatologos.gr

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιάννη Καρούζου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ