Αδεια ειδικού σκοπού: πώς υπολογίζεται, τι θα γίνει μετά την επαναλειτουργία των σχολείων

Τι ισχύει εάν ο δημόσιος υπάλληλος δεν δικαιούται κανενός είδους άδεια

Αδεια ειδικού σκοπού: πώς υπολογίζεται, τι θα γίνει μετά την επαναλειτουργία των σχολείων

Παράταση της ισχύος της άδειας ειδικού σκοπού μετά την επαναλειτουργία σχολείων: Ήδη, από τις 10.05.2020, δυνάμει της έκδοσης σχετικής ΚΥΑ, έχει παραταθεί η ισχύς του έκτακτου και προσωρινού μέτρου της χορήγησης στους γονείς άδειας ειδικού σκοπού για όλο το χρονικό διάστημα της προσωρινής αναστολής των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα τους, χωρίς να προβλέπεται άλλος χρονικός περιορισμός ή να χρειάζεται να εκδοθεί νέα προς τούτο ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση αυτής της άδειας δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ αντιθέτως δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο γονείς.

 

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της επαναλειτουργίας των Γυμνασίων, εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι:

  1. Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού, και των οποίων τα τέκνα φοιτούν σε σχολικές μονάδες και ειδικότερα σε υποτμήμα της σχολικής τάξης, το οποίο δεν λειτουργεί καθημερινά, συνεχίζεται η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τις οποίες τα τέκνα τους δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του ειδικού προγράμματος λειτουργίας. Οπότε, εάν η λειτουργία των σχολικής μονάδας και της παρουσίας του τέκνου είναι διακεκομμένη, διακεκομμένα θα χορηγείται και η άδεια σκοπού για τις ημέρες μη λειτουργίας του υποτμήματος, στο οποίο φοιτά το τέκνο. Για τη χορήγηση της άδειας, προσκομίζεται στην Υπηρεσία Υπεύθυνη Δήλωση του/της γονέα υπαλλήλου, από την οποία θα προκύπτει α. ότι το τέκνο του/ της υπαλλήλου φοιτά σε συγκεκριμένο υποτμήμα και β. το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας αυτού και οι ημέρες υποχρεωτικής παρουσίας του τέκνου. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς υπάλληλοι δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.
  2. Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/-τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα, ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.
  3. Για όσες περιπτώσεις, μετά την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, τα τέκνα των υπαλλήλων του Δημοσίου δεν προσέρχονται στις σχολικές μονάδες για λόγο που δεν εμπίπτει στις ως άνω περιπτώσεις 1 και 2, δεν δικαιολογείται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Οι γονείς – υπάλληλοι δύνανται να κάνουν χρήση αδειών βάσει των παγίων διατάξεων, εφόσον απαιτείται η φροντίδα των τέκνων τους. Άλλως υποχρεωτικά θα συμμετέχουν πλέον στο πλάνο εργασιών της Υπηρεσίας τους για εκ περιτροπής εργασία – είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως.
  4. Εξυπακούεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται σε υπαλλήλους, των οποίων τα τέκνα φοιτούν σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και σε σχολικές μονάδες που δεν έχουν ακόμη επαναλειτουργήσει, καθώς και σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της οικείας διάταξης.

ΙΙ. Πώς υπολογίζεται η άδεια ειδικού σκοπού - Τι ισχύει εάν ο δημόσιος υπάλληλος δεν δικαιούται κανενός είδους άδεια: Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται, είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, βάσει των αναγκών του γονέα - υπαλλήλου, αλλά και του τέκνου του οποίου έχει τη φροντίδα και ανάλογα με τον τρόπο και χρόνο έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι τρεις πρώτες ημέρες είτε συνεχόμενες είτε διακεκομμένες, αποτυπώνονται στο οικείο σύστημα καταχώρισης των αδειών του υπαλλήλου ως άδεια ειδικού σκοπού και η τέταρτη ημέρα χρεώνεται ως κανονική άδεια κ.ο.κ.

Όμως, με την προαναφερθείσα Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίστηκε ότι σε περίπτωση που ο δημόσιος υπάλληλος έχει εξαντλήσει την κανονική του άδεια, η τέταρτη ημέρα δύναται να χρεώνεται από άλλες τυχόν δικαιούμενες από αυτόν άδειες (υπηρεσιακή, αιμοδοτική, άνευ αποδοχών ή ακόμα και άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης του τέκνου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας αυτής ενόψει και της επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων). Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν έχει ή δεν δικαιούται κάποιου άλλου είδους άδεια από τις προαναφερόμενες ή κάποια άλλη προβλεπόμενη άδεια από άλλες ειδικές διατάξεις, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλάνο εργασιών της Υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας - εξ αποστάσεως και με αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας στην Υπηρεσία ακόμα και με μειωμένο ωράριο - όχι μόνο για την τέταρτη ημέρα, για την οποία δεν δύναται να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή κάποιας άλλης άδειας, αλλά για το σύνολο του εν λόγω τετραημέρου. Εξυπακούεται ότι η αναρρωτική άδεια χορηγείται αυστηρώς υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις και τους αντικειμενικούς λόγους που στοιχειοθετούν την χορήγησή της.

Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει πολύχρονη εμπειρία και πείρα συμβουλεύοντας δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Επιχειρήσεις σε εργασιακά θέματα. Διατέλεσε Σύμβουλος σε τρία Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπήρξε επί έτη ενεργό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Μεσολαβήτης, Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε). Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων και σε εφημερίδες.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://dikigorosergatologos.gr

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιάννη Καρούζου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ