Ημερομηνία έναρξης αναστολής και επιστροφή στην εργασία

Ημερομηνία έναρξης αναστολής και επιστροφή στην εργασία

Μετά από πολλές παλινωδίες στον ορισμό της ημερομηνίας έναρξης αναστολής σύμβασης για τους εργαζόμενους στις πληττόμενες επιχειρήσεις,  ήρθε η εγκύκλιος για την αποστολή της ΑΠΔ του Μαρτίου (σημ. η υποβολή δήλωσης στο ΕΦΚΑ όπου αναφέρονται αναλυτικά οι ημέρες ασφάλισης, οι αποδοχές και οι εισφορές για προσωπικό και εργοδότες) να ορίσει ότι τελικά ο εργοδότης αναγράφει την ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να είναι νωρίτερα της 15ης Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής και της 21ης Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει λίστας ΚΑΔ.

Δεν θα αναφερθώ στην άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που υπέστησαν τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια των εταιρειών, που άλλαξαν την μισθοδοσία Μαρτίου άρα και το δώρο Πάσχα τουλάχιστον 3 φορές. Το ερώτημα που τίθεται είναι, η ημερομηνία έναρξης της αναστολής σύμβασης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις μπορεί να οριστεί η 21η Μαρτίου για κάθε περίπτωση ή δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας που η επιχείρηση εντάχθηκε στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχειρήσεις εντάσσονταν στις πληττόμενες σταδιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα στον Απρίλιο.

Κατ΄αρχάς να επισημάνουμε ότι στην εγκύκλιο σχετικά με την ΑΠΔ δεν γίνεται πουθενά λόγος για το πότε εντάχθηκε η κάθε επιχείρηση στα μέτρα στήριξης βάσει ΚΑΔ. Κάποιοι λοιπόν θεωρούν ότι από τη στιγμή που το αφήνει ελεύθερο δίνει την δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να δηλώσουν ως έναρξη αναστολής την 21η Μαρτίου, κάποιοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να κάνει μια τέτοια αναφορά, καθώς εξυπακούεται ότι δεν μπορεί μια επιχείρηση να είχε βάλει εργαζόμενους σε αναστολή σε ημερομηνία όπου η διοίκηση δεν της είχε ακόμα δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η δυνατότητα ορισμού της έναρξης αναστολής από 21 Μαρτίου θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως από το πότε εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης δεν έδωσαν την δυνατότητα αναστολής σύμβασης στις επιχειρήσεις. Αυτή πάντα υπήρχε. Αναστολή σύμβασης εργασίας γινόταν πάντα με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με την άδεια άνευ αποδοχών, με την επίσχεση εργασίας κλπ. Αυτό που έκαναν τα μέτρα στήριξης ήταν να δηλωθεί η αναστολή συμβάσεων με έναν τρόπο συντεταγμένο και απλό και παράλληλα και να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όταν ανακοινώθηκε το lockdown πολλές επιχειρήσεις ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν ήξεραν τι να κάνουν με το μισθολογικό κόστος, αφού δεν είχαν τις ημέρες εκείνες ανάγκη τις υπηρεσίες του προσωπικού τους και δεν γνώριζαν πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αυτά που στήριξαν τις θέσεις εργασίας καθώς όλες τις επιχειρήσεις είχαν την ελπίδα ότι θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, πράγμα που πρακτικά συνέβη. Ελάχιστες επιχειρήσεις έμειναν εκτός στήριξης.

Για να γίνω πιο κατανοητός, θα δώσω ένα παράδειγμα. Ένας από τους κλάδους επιχειρήσεων που εντάχθηκαν από τις τελευταίες στα μέτρα στήριξης, ήταν τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η ημερομηνία ένταξής τους ήταν λίγο πριν το Πάσχα. Ωστόσο ήδη από τα μέσα Μαρτίου ο τζίρος των πρατηρίων είχε σημειώσει κάθετη πτώση και ήδη μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν εργαζόταν. Αν δεν υπήρχε δουλειά, δεν είχε λόγο ο εργοδότης να ζητά από μέρος του προσωπικού να έρχεται στη δουλειά, ειδικά αν υπήρχε λόγος υγείας. Επίσης, μπορεί ήδη να έκανε χρήση του μέτρου εργασίας με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή να εργάζονται οι εργαζόμενοι τις μισές μέρες του μήνα. Η αναστολή των συμβάσεων είχε ήδη επιβληθεί από την πραγματικότητα, καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο εργασίας.

Τώρα που γίνεται σταδιακή άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι αυτονόητο ότι ο τζίρος των πρατηρίων θα ανέβει. Τώρα θα έχει περισσότερη ανάγκη το προσωπικό απ΄ότι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Αν όμως δεν μπορεί να ορίσει ημερομηνία έναρξης αναστολής εργασιών νωρίτερα της Μ. Εβδομάδας που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης, το προσωπικό δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του πριν τη λήξη του Μαΐου. Θα ζημιωθεί τόσο η επιχείρηση όσο και οι εργαζόμενοι, καθώς θα πρέπει να γίνει διακοπή της αναστολής στήριξης και οι εργαζόμενοι να χάσουν ένσημα και αποδοχές αν από τις 20 Μαρτίου και μετά εργάζονταν με το καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας.

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής και ρητή διευκρίνιση της διοίκησης ότι η επιλογή της 21ης Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης αναστολής συμβάσεων δίνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ημερομηνίας ένταξής τους στα μέτρα. Διαφορετικά στην προσπάθεια της διοίκησης να μην επιτρέψει σε επιτήδειους να κάνουν κατάχρηση ενός μέτρου στήριξης, θα το στερήσει από εργαζόμενους που το έχουν πραγματικά ανάγκη και πραγματικά ανέστειλαν νωρίτερα την εργασία τους.

"Ο Αγαμέμνονας Σταυρόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης είναι μέτοχος και υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts A.E."

Άλλα άρθρα του Αγαμέμνονα Σταυρόπουλου στο fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ