Έξι ΠΝΠ και... 229 αποφάσεις για τον Covid-19

Έξι ΠΝΠ και... 229 αποφάσεις για τον Covid-19

Κωρονοϊός COVID-19, μας έχει κλείσει στα σπίτια, έχει επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και κανείς ακόμα δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα μιας και οι σχετικές ανακοινώσεις των αρμοδίων λένε σταδιακά, κάτι που σημαίνει σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή και όλων των άλλων που υπολειτουργούν, χωρίς ακόμα όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στα φορολογικά θέματα, πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, πρέπει να σταθούμε και σε άλλα δύο σημεία. Ειδικότερα :

α) Σε ότι αφορά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, μπορεί η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων να έχει ανοίξει από τις 14 Απριλίου αλλά ποιος έχει τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα, σήμερα να επισκεφθεί το λογιστή του για να υποβάλει δήλωση; Αν εξαιρέσουμε όλους αυτούς που ρωτούσαν πότε θα κάνουν τη δήλωσή τους, συνήθως υπερήλικες οι οποίοι αντί να ξεροσταλιάζουν μπροστά στις τράπεζες για να ενημερώνουν τα βιβλιάρια θα κάνουν το ίδιο μπροστά στα λογιστικά γραφεία, κανένας άλλος τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει διάθεση μέχρι να υπάρξει η διαβεβαίωση από τους αρμόδιους για την φθίνουσα πορεία διάδοσης του κορωνοϊού και την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Η πλατφόρμα άνοιξε γιατί ο εκάστοτε Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων, δεν νομοθετεί ούτε μπορεί με απόφασή του να δώσει παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, διότι για αυτό το θέμα ο νόμος την εξουσιοδότηση την έχει δώσει στον Υπουργό των Οικονομικών, ήτοι στον αρμόδιο Υφυπουργό για τη φορολογική πολιτική. Καλό είναι λοιπόν, με δεδομένη την κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και τη διαφαινόμενη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας που μπορεί να εκταθεί μέχρι και τον Ιούνιο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει από τώρα την απαραίτητη παράταση υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων – οντοτήτων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν, στο σύνολό τους, μέχρι τα μέσα Μαΐου ή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αν αυτά αρθούν μέσα στον Ιούνιο, προσαρμόζοντας επίσης κατάλληλα και τις καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των φόρων – τελών που θα προκύψουν από αυτές.

Εξ άλλου πολλές πλατφόρμες είναι ανοικτές εν μέσω εορτών του Πάσχα για την υλοποίηση των μέτρων και ανάμεσα στην πολιτεία (αρμόδια Υπουργεία) και τους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται οι λογιστές – φοροτεχνικοί, ένας κλάδος σκληρά εργαζομένων που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης των μέτρων, γιατί όλα περνάνε από αυτούς. Καλό λοιπόν θα είναι να μάθουν όλοι ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν καταστεί εδώ και πολλά χρόνια «άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι», διότι έχει μεταφερθεί επάνω τους μια σειρά εργασιών για τις οποίες δεν πληρώνονται, εργάζονται από το ξημέρωμα μέχρι τα μαύρα μεσάνυκτα, προσπαθούν να περιφρουρήσουν την υγεία τους, την υγεία των υπαλλήλων στα γραφεία τους αλλά και των πελατών τους, μελετάνε συνεχώς γιατί μόνο για την εφαρμογή των μέτρων έχουν εκδοθεί, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 6 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με 276 άρθρα και 695 παραγράφους αλλά και 229 αποφάσεις και εγκύκλιοι, δεν μπορούν να προγραμματίσουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εκτός από την υλοποίηση των μέτρων ενώ παράλληλα τρέχουν πολλές ακόμα υποχρεώσεις, έχουν πλέον πολλαπλασιάσει τις επισφάλειες τους και για άλλη μια χρονιά θα ξεχάσουν τι σημαίνει λίγες ημέρες ξεκούρασης τις μέρες των εορτών του Πάσχα, οι κατά τα άλλα «συνεργάτες» του Υπουργείου Οικονομικών και της Φορολογικής Διοίκησης. Συνεπώς έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτά που επισημαίνουν σε σχετικές ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων τους. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, όσοι σχολιάζουν και «συμβουλεύουν», χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα του κλάδου μιας δεν μπαίνουν στον κόπο να ρωτήσουν για τα μάθουν, καλύτερα να μην ανοίγουν το στόμα τους γιατί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον Αισχύλο που έγραψε εύστοχα, το πάντα επίκαιρο «όποιος έχει το πόδι του έξω από τη φωτιά, μπορεί εύκολα να δώσει συμβουλές σ’ αυτούς που καίγονται».

β) Σε ότι αφορά την προκαταβολή φόρου εισοδήματος και με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19, ειδικότερα με την μέχρι τώρα υπολειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και τη σχετική δυσοίωνη πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. η οποία κάνει λόγο για ύφεση το 2020 που θα αγγίξει το 10%, αιτιολογώντας την με την άποψη ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας,(1) θεωρώ ότι ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος πρέπει να μειωθεί δραματικά, δεν μπορεί να παραμείνει στο 100%. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία, από τη μια μεριά να στηρίζει με τον όποιο τρόπο μπορεί τις επιχειρήσεις (παρατάσεις, αναστολές, βοηθήματα, χρηματοδότηση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής κ.λπ.) και από την άλλη να απαιτεί προκαταβολή φόρου, για τα εισοδήματα του 2020 τα οποία θα συρρικνωθούν δραματικά, ίση με το 100% του φόρου που προκύπτει από τα εισοδήματα του 2019.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα με ΥΓΕΙΑ και καλή επιστροφή στην κανονικότητα !!!

(1) Σχετική η έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου. Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.

*Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας Λογιστικών και Φορολογικών βιβλίων και Εισηγητής Λογιστικών – Φορολογικών Σεμιναρίων με χιλιάδες ώρες διδακτικής εμπειρίας. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, τ. μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και νομοτεχνικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του Γιώργου Κορομηλά στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ